• gforce9
    #15
    Persze, nem érzékeltek. Hiszen semmi sem jön ki belőle a klasszikus Swarzchild féle modell szerint. De azóta már többféle modell létezik. Van olyan, amely megengedi, hogy belülről kijöjjön valami. Pl. a Kerr féle. Sőt van olyan elmélet is, hogy maga a fekete lyuk sugároz. Ha nem lennének fekete lyukak igencsak nehéz lenne megmagyarázni, hogy mi körül is forognak a galaxisok :)

    Ha a neutroncsillag továbbfejlődik, a tömege nő, akkor fekete lyuk lesz belőle mindenképp. Hacsak rá nem érvényesek a reletivisztikus fizika törvényei. Márpedig eddig még nem találtak olyan dolgot, amire ne lennének érvényesek. Azért az erős feltételezés, hogy valamely objektumra nem érvényes :)

    A Higgs részecske megtalálása a standard modeltt zárja le és lehet egy újabb mérföldkő azon az úton amely egyesíti a relativisztikus és a quantum elméleteket. Mindenesetre csak úgy feltételezni valamit, amely egyikkel sincs összhangban, bátor dolog. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy tuti nem igaz a feltételezés, de kevéssé tartom valószínűnek, mint a jelenleg megerősített elméleteken nyugvó és azokból kiinduló következtetéseket.

    A megfigyelések majd eldöntik, hogy melyiknek lesz igaza, lehet egyik modell sem bizonyul jónak. Én mondjuk szurkolok a Hawking sugárzás elméletének, de persze lehet kiderül, hogy nem igaz. Érdekes terület és tényleg a tudomány határterülete. Sok újdonságot fog hozni, de nme hiszem, hoyg akár a jelenlegi quantum vagy relativisztikus elméletet csorbítani fogja.