• NEXUS6
    #14
    Az a gáz, hogy feketelyukat, mint olyat eddig még nem érzékeltek, hiszen egyrészt nem jön ki belőle, már az elméletek szerint sem sugárzás, másrészt eleve viszonylag kicsi a mérete. Ezek miatt közvetlenül számunkra nem érzékelhető.

    Azonban pl lehetne egy olyan elmélet is, hogy a feketlyuk, mint olyan létre sem jön. Amit látunk ilyesmi objektumoknál az az, hogy egy viszonylag alacsony gyorsulási értéknél (térgörbületnél) megtörténik a vákuum polarizációja (hasonlóan a jelenleg is elfogadott Hawking-sugárzáshoz) és a vákuumból lépnek ki részecskék, és ez az, amit a nagy tömegű kompakt objektumok körül tapasztalunk, nem pedig a lyukba hulló részecske sugárzása.

    Másik elmélet szerint, a nagy tömegű neutron csillagok is tovább fejlődnek és lesz belőlük mondjuk quark csillag, ami még mindíg nem a klasszikus fekete lyuk. Persze a feketelyuk is rendelkezhet belső szerkezettel, mert a szingularitás mint olyan, csak azt jelenti, hogy bizonyos paraméterek a mai tudásunk szerint a végtelenbe tartanak, és nem azt hogy azok valóban ilyen értéket is vesznek fel.

    A csillagászat, kozmológia ellentétben a fizikával elég látványos fejlődésen, felfedezéseken megy át még mostanában is, lásd gyorsulva táguló világegyetem, exobolygók tömkelege stb. A fizikában nagynehezen sikerült megtalálni a Higgs részecskét, de a jelenleg újnak számító, még átfogóbb modellek, részecskék bizonyítására valszeg még többet kell majd várnunk.