Akármilyen egyszerű elven is alapult a harc (ha jobbra volt az ellenfél, jobbról vágtál, ha balra, akkor balra, valamint ugye volt a sújtás, amit az egérgomb hosszabb nyomva tartásával lehetett végrehajtani), szerintem korrektül lehetett vívni (szigorúan persze emberi ellenfelek ellen - a későbbiek, pláne a zombik ellen mindez nem vezetett sok jóra). Tény, hogy a játék nem erre épült mint ahogy írtam és sokkal nagyobb élményt nyújtott úgy elintézni az ellenfeleket, hogy nem vettek észre.
Egyébként mindig hard-on nyomtam a Thief-et, ahogy minden valamire való játékos is, mivel sok más játékkal ellentétben nem attól volt nehezebb, hogy több száz %-os életerővel rohangáltak az ellenfelek, hanem amiatt, hogy komplexebb feladatokat kellett végrehajtani, vér nélkül kellett teljesíteni az adott részt, valamint sikeresen ki is kellett jutni az adott objektumból.
Tehát mindezen kihívást jelentő elemek mellett ellene vagyok annak, hogy a tolvaj egy nyamvadt tőrrel a kezében szaladgáljon, amikor az ellenfeleknél kard van. Véleményem szerint ugyanis a már említett kardvívás csak hozzáadott a játék értékéhez, amellett, hogy én is csak ritkán használtam (a vége felé igen, amikor már túlvilági lények ellen kellett harcolni).