Archenemy#17
Ha valaki ír egy vámpíros-romantikus vagy elfes-kardozós történetet, attól még én is írhatok egy hasonlót, az nem jogsértés. De ha szóról szóra ugyanazt írom meg, az meg az. Persze könnyű belátni, hogy ez esetben csaltam, lemásoltam a már létező művet.
Egyébként meg ötleteket nem lehet levédetni, csak konkrét eljárásokat. Pl. azt nem lehet levédetni, hogy "bányásszunk a Holdon", mert ez egy ötlet, de ha van egy megtervezett holdbányász gépem, azt meg igen.
Az a baj, hogy a "jogtulajdonosok" az mindig valami arctalan, szürke gépezetként jelenik meg az emberek fejében, és nem úgy, mint Gipsz Jakab programozó meg Akárki Máté zenész.
"Ha a szellemi tulajdonjog is csak áru, akkor az is csak annyit ér, amennyit valaki kifizet érte és nem annyit, amennyit a tulajdonos gondol róla."
Ja hát akkor ne vegye meg. De olyan nincs, hogy lenyúlok a boltból egy almát, majd mivel nulla forintot fizettem érte, kijelentem, hogy ez az alma nulla forintot ér. Igen, tudom, hogy nem lehet egy fizikai lopást összehasonlítani egy másolással, de a fenti "logika" ettől függetlenül hamis.