• asgh
    #83
    Szerinted a hal árának hány százalékát teszi ki magának a halnak az ára és hány százalékát a kereskedői jutalékok, tőzsdei manipulációk, adók stb?
    De mint mondtam, ez a rendszer ilyen, lehet vitatkozni, hogy tetszik-nem tetszik, alapvetően tök mindegy.
    Ami számomra sokkal irritálóbb, az az álszent nyugati jótékonykodás. Lerabolja az afrikaiakat, majd az éhező gyerekek millióinak látványa miatt érzett bűntudatát mivel vezeti le?
    Rock koncertet néz baszki, merthogy annak a bevételei majd jól megmenti az éhező gyerekeket.
    Lófaszt.
    Ha meg akarják menteni az afrikaiakat, akkor a gazdagék ne alapítványokon keresztül jótékonykodjanak, hanem mondjanak le néhány százalék haszonról és hagyják abba Afrika módszeres kifosztását.
    Gyakoroljanak pl. nyomást az üzletláncokra, hogy adják kisebb haszonkulccsal a halat, az EU-ra, hogy tiltsa be a törvénytelen halászatot és támogassák az afrikai halászokat fejlettebb technológiával. Ez rendszer szintű változás lenne.
    Ráadásul az olyan arcoknak, mint pl. Gates, Zuckeberg és tsai együtt lenne is akkora befolyásuk az üzleti és politikai döntéshozókra, hogy rendszer szintű változásokat érhessenek el.
    De a jótékonykodás sosem a valódi segítségről, hanem pont hogy a rendszer fenntartásáról szól: az elit bűntudatának tüneti kezelése sokkal olcsóbb és kényelmesebb, mint a bűntudat kiváltó okainak orvoslása.
    Ez így volt háromszáz évvel ezelőtt is, csak akkor megfagytak, éhen haltak vagy tbc-ben haltak meg százezrek, miközben az elit rókavadászattal szórakoztatta magát. Aztán ha nagyon eldurvult a helyzet, nyitottak valami ingyen konyhát és részükről a társadalmi felelősség letudva. Nincs ezen mit csodálkozni, a nyugati civilizáció már csak ilyen, csak ne csináljunk úgy, mintha néhány száz év alatt bármi is változott volna.