• kvp
    #25
    "Azt viszont még mindig nem mondtad el, hogy általános, visszacsatolást is tartalmazó neurális hálókat hogyan lehet tanítani."

    Egyszeru osszehasonlito halozatok eseten elso korben engedelyezed a tanulasi modot, a megfelelo bemenet stimulalasaval. Ezutan a jelbemeneten erkezo jel a feedback halozatra kerul, ahol jo shift regiszter modjara keringeni kezd. A tanulasi mod kikapcsolasa utan a jelbemenetre az osszehasonlitando jelet kuldod es engedelyezed a komparalo logikat egy masik bemenettel. Ez osszehasonlitja a tarolt es a beerkezo jelet, idealis esetben parhuzamosan minden fazisban, majd a fazisok kimeneti jeleit egy osszesito halo klasszifikalja es vegul megjelenik a kimeneten egy jel, ami meghatarozza mennyire hasonlit a tanult es az aktualis jel. 2D-s CNNA matrixok eseten ez pl. 1 orajeles kepfelismeresre hasznalhato. Mivel a feedback halozatok melysege es mennyisege elmeleti alapon nem limitalt, ezert akarhany feedback halozat lehet es mind kulonbozo mintakat tarol, tovabba kulon-kulon tanithatoak. Egy mar betanitott halozatra is lehet uj jelet kapcsolni, ekkor a feedback es a feedforward jeleket egy logikai halozatnak kell osszekevernie. (legegyszerubb az atlag, minimum vagy maximum kereses, de lehet kizaro vagy is) Ezek a halozatok persze fizikailag nem kulon vannak hanem minden feedback halozat 1-1 eleme a hozzatartozo szamitasi neuron mellett van, tehat ha egy adott helyen serul a halozat, akkor nem egy teljes tarolt kep veszik el, hanem minden tarolt kepbol 1 pixel, amit kesobb ujra lehet tolteni a kornyezo adatok atlagaval. Igy pl. tobb ezer egymas mellett levo tarolo neuron kiesese eseten sem tortenik erezheto romlas a felismeres minosegeben.

    A fenti megoldas tobb parhuzamos feedback es feedforward matrixot hasznal es ezek kozott a jelek aramlasat serkento es gatlo bemenetekkel lehet kapcsolgatni. Ezen kapcsolojelek idoziteset pedig egy masik kisebb neuralis matrix csoport kezeli, ami ugyancsak tartalmaz feedback es feedforward komponenseket.

    A fenti matrixok teljes osszekotesu halozatbol torteno onszervezo letrehozasara is vannak kiserletek, de sokkal egyszerubb a huzalozast elore meghatarozni, egyfajta orokolt tulajdonsagkent. A fenti pelda egyebkent 7-9 retegu a feedforward iranyban, mig a jelhossznak megfelelo feedback iranyban. Kepek felismeresehez eleg az 1x-es feedback matrix, mig videojelekhez kepkockankent kell 1-1 reteg. A fenti megoldas mind analog, mind digitalis cnn rendszerek eseten is jol hasznalhato.

    ps: Az univerzalis cnn chipeknel a kapcsolasi matrixot nem a gyartas soran teszik bele, hanem flash taroloval ellatott tranzisztorok hatarozzak meg, mint egy fpga-ban, tehat a chip atallithato a kulonbozo mukodesi modok kozott, igy egy chipen tobb eltero neuralis halozat mukodese is futtathato es ezen halozatok kozott a programvalaszto bemenetek tudnak atkapcsolni.