• NEXUS6
    #18
    Végre végre egy olyan cikk, ami valós ökológiai problémára világít rá, és nem, a ki tudja milyen lobbi által pénzelt, CO2 hisztériáról szól.

    A klíma változik, ez tény, mint ahogy mindig is elég szélsőséges állapotok között változott. Ha, és most fogadjuk el a klímahisztérikusok álláspontját, az ember miatta(?)nem melegedne ezerrel a klíma, akkor éppen ezerrel rohannánk egy jégkorszak felé!
    Nem az a kérdés, hogy változik-e, a klíma, vagy hogy megállítsuk? Hanem hogy hogyan éljük túl!?

    Az ipariforradalom előtt is volt jó pár civilizáció, amit ökológiai/természeti katasztrófa sújtott, egyáltalán nem az a lényeg tehát, hogy ki mennyire hibás a felmelegedésért, ezen már rég túl kéne lennünk.

    Namost bármilyen technológiát használunk, pl "környezetbarát" génmaipulált monokulturás termesztést, vagy akármit, az arról szól, hogy megváltoztatjuk a természetes környezetet. Ha ez a változás visszafordíthatatlan folyamatokat visz generál/erősít akkor nem fenntartható. Azonban lehet egy vegyiparra alapuló technológia is fenntartható, feltéve, ha a kimenő tényezőket visszaalakítjuk, a természetes körfolyamatokba beilleszkedőkké.

    Ez végső soron pedig egyedül energia kérdése.
    A jelenlegi gazdálkodási rendszereink és ez most független attól, hogy szegény vagy gazdag országról, társadalomról van szó, nem fordít elég energiát arra, hogy a környezettel egyensúlyba kerüljön?
    Miért? Mert nincs ennyi szabad energiánk.
    Ha zöldek leszünk akkor sem lesz, mert a zöld termékek előállítása lehet, hogy kevesebb energiát követel, de ez azt is jelenti, hogy kevesebb embernek ad munkát, akik viszont fizetőképes keresletet jelenthetnének. Vagy is eszméletlen fel fog menni az ilyen termékek ára. Eközben a zöld energiából képtelenség annyit termelni, hogy elég legyen a termék előállítására, értéknövelésre (+ emberek termelésbe bevonása), és a visszaalakításra, vagy is még magasabb lesz az ár. Gyak megfizethetetlen szintet érhet el, egyre kevesebb ember veszi meg és végül a gazdaság leáll.

    Gyakorlatilag tehát marad a kizsákmányolásra alapuló gazdasági modell, az hogy olajat bányászunk, bálnavadász hajókat üzemeltetünk, vagy csak a rőzsét égetjük el, vagy a kis eszkimó kenunkból vadásszuk a fókákat, az mindegy.
    Az afrikai szavannán rőszétgyűjtő öregasszony, vagy az eszkimó sem tesz két szalmaszálat keresztbe, hogy fenntartható gazdálkodást folytasson.

    Ellentétben a nyugati társadalmak többségével ugye.
    A fejlett országoknak pont hogy megvan a lehetőségük és a szándék is, hogy valamit csináljanak az ügy érdekében, ellentétben a nyakló nélkül szaporodó, igaz egy före jutóan kevesebb kárt okozó szegény társadalmakkal.
    De 30 milliárd afrikai kecskepásztor, vagy egyszerű halász is tönkre tudja tenni az ökoszférát, nem kell ahhoz japán bálnavadász hajó!

    Csak hogy itt 1-2 hiperzöld emóciókban gazdag önygijelölt elgondolkodjon a dolgokon.