• Irasidus
    #72
    "De ha egy átlagos ember átáll a péksütemények rendszeres nagy mennyiségű fogyasztására akkor nála is jelentkezni fognak negatív hatások, de nem azért mert allergiás, hanem mert rosszul táplálkozik. A kettőnek nincs köze egymáshoz."

    Ennek a nagy mennyiségű péksütemény fogyasztáshoz semmi köze, a lisztérzékenységnek egy autoimmun betegség, tehát genetikai okai vannak. A családi halmozódás a legfőbb oka és örökletes. A betegek több, mint 95%-ánál megtalálható a HLA DQ2 és a DQ8 humán leukocita antigének (HLA) kombinációja. Illetve a betegek két százalékánál valószínűleg fertőzés a kiváltó ok.

    "Középkorban nem volt antibiotikum se védőoltás."

    Alacsony is volt az átlagéletkor, és meghaltak az emberek már egy influenzába vagy egy egyszerű lábtörésbe is. Tök jó dolog nem igaz?

    "Miért is lennék kuruzsló? Mert a dietetika oldaláról közelítem meg a táplálkozást? A dietetika az orvostudomány része, nem valami okkult tudomány :D"

    Valóban a orvostudomány része, de rengeteg olyan dolgot írtál aminek semmi köze a dietétikához, és én ezt kifogásolom.

    "A vita itt most arról szól ( legalábbis részemről) hogy mekkora teret adjunk neki a mindennapi gyógyászatban. Szerintem elég keveset."

    Szerinted, de jó lenne ezt valamivel alátámasztani...

    "Ez nem azt jelenti, hogy a gyógyszerészet hülyeség, csak van egy olyan nagyon bevett szokás, hogy ha lesz egy probléma akkor ugye elmegyünk orvoshoz. Ott felírnak teszem azt antibiotikumot és haza küldik az embert vagy ugye jöjjön vissza kontrollra. Aztán többnyire ennyi. 5 hónap múlva megint elmegy, megint antibiotikum és megint ennyi. Az antibiotikum pedig nem olyan gyógyszer amit havonta szedsz. "

    A gyógyszerészet - a gyógyszerek forgalmazásával és előállításával foglakozik, nem orvoslással... Ne keverd! Van amikor elég az antibiotikum, és van amikor nem. Persze abban egyetértek veled, hogy jelenleg az orvoshiány miatt, feszített tempóban, több műszakban dolgozó orvosok kevesebbet törődnek a betegeikkel mint kellene. De ez nem orvostudomány része, ez már emberség és politika. Viszont, attól mert az aktuális kocsiszerelőd rosszul végzi a munkáját, nem fogod a szerelést egy NEM szerelési módszerekkel "dolgozó" kétes emberre bízni, ugye? A diéta sok esetben hasznos, például akut betegségeknél, hiánybetegségeknél, vagy mérgezés és felhalmozódás esetében és van megelőzési szerepe is. Nem tudom te milyen orvosokat ismersz, de akiket én ismerek azok a táplálkozás szerepét elég rendesen hangsúlyozzák, sőt még a média is ezt nyomja orrba-szájba. Szóval ez igencsak szalmabáb érvelés a részedről.

    "Véleményem szerint a helyes eljárás az lenne, hogy orvos-antibiotikum(ha muszáj)-kontroll-dietetikus. Ennyi. Ez aztán tényleg kuruzslás. :D"

    Egyetértek, antibiotikum csak akkor kell felírni, ha elkerülhetetlen. Viszont a dietetika nem kontroll, nem tud diagnózist felállítani, nem tud teljes vizsgálatot végezni, így nem tudja megmondani, hogy meggyógyult vagy sem - ahhoz vizsgálatok kellenek, ahhoz meg megfelelő szakember. Amúgy had kérdezzem már meg, min röhögsz egyfolytában ennyire?