• Tetsuo
    #56
    A 100-200 éves magyar étkezés, ott és akkor, azon életformával a legegészségesebbé fejlodott. Az igaz, hogy a mai szokások mellé nem dukál a 3000 kcal feletti napi adag, nameg kevesen fogyasztanak el 1-1 egész fej voroshagymát a zsíroskenyér mellé (háhh, meghajolna a monitorom :D), meg min. 1 kg gyumolcsot és halom zoldséget naponta.
    Ha nem volt szegénység, a magyar étrend sokkal változatosabb volt 100-500 éve de talán régebben is, mint ma bármely jómódú asztalán.
    Persze mindig voltak, akiknek nem volt foldje, pénze és lehetosége de ez Japánban is volt. ;)
    Manapság a japán életmód is annyit változott meg az étkezési szokások úm. amerikanizálódnak ezerrel, hogy a várható max. életkor is csokken.

    Egy ott élo ismerosom (na ez nem általánosítható), éppen azt mondta, hogy kevesebb tengeri herkentyut eszik a fukushimai katasztrófa óta és kb. rizst meg tésztát eszik minden nap, emellett szereti a kólát. :S

    Én jelenleg Angliában élek és ilyen sz@r kajákat (íz és egészség szempontból) még soha életemben nem ettem, ok USÁ-ban még nem jártam.
    Persze Mo-n soha nem vettunk húst vagy zoldséget Tesco-ban és hasonló helyeken, talán szerencsém volt a mai világ átlagához képest... de nagyon hiányzik a kertbol szedett, napon érett, vegyszermentes zoldség, gyumolcs meg a kertben nevelt tyúk tojása, húsa, A kemencében sutott kenyér helyi lisztbol, a disznoolések stb.
    De sajnos az egész világon romlik az ételek átlagos minosége a #2-ben említett okok miatt.

    Magyarországon elsosorban nem a táplálkozás, hanem a durva stressz, a kilátástalan jovo, az igazságtalanság, az emberek tehetetlensége, a kollektív depresszió, ami rányomja bélyegét az egész nemzetre és meglátszik minden statisztikában.
    A panelban nyomorgó kisoreg, akit még a cigányok is megfenyegettek, minek egyen zoldséget, mikor éppen kolbászhoz jutott, azt meg szereti? Talán meg is akar már halni, mert annyira rossz az élete... ilyenkor a legutolsó szempont egy embernek az egészség és a tudatos táplálkozás.