• szivar
    #71
    Hát igen, az urán alapú erőműveknek is megvannak az előnyei, de a hátrányai is.

    Az urán üzemanyag-kazetták előállítása egyszerűnek tűnik, ámde nem nagyon nem az. A tóriumot meg szimpla kémiai eljárással lehet 'finomítani', semmiféle komplex művészkedés nem szükségeltetik hozzá.

    Az urán fűtőelemek szállítása sem teljesen biztonságos (erősen toxikus, radioaktív). A tórium ezzel szemben némileg barátságosabb anyag, a szállítása jóval könnyebben/biztonságosabban megoldható.

    A tóriumos reaktorok esetében nem igazán kell a láncreakció megfutásától tartani. Kis túlzással elég rádobni födőt és ránézni pár hónap múlva - mivel egyes kiviteleknél nem önfenntartó a folyamat. Az urán alapúaknál nem teljesen ez a helyzet, akár karbantartás közben is adódhat olyan helyzet, ami igazán kellemetlen következményekkel járhat, lásd a nem oly régi paksi üzemzavart, ahol kis híján leolvadtak a kazetták a pihentető medencében.

    Mint ahogy az urán üzemanyagú erőműveknél is van több fajta (grafitos, nyomott vizes, stb), ugyanúgy a tóriumosnál is (sóolvadékos tenyésztőreaktor Pu neutronforrással, ólomolvadék alkalmazása külső neutronforrással). Az utóbbi kivitelezésű (sajnos még meg sem épített) Th alapú erőműnél nem kell az erősen korrodáló sóoldattal kalkulálni, s mivel külső forrásból kap(ná) az energiatermeléshez szükséges neutronokat, így üzemzavar esetén szó szerint elég lekapcsolni a külső forrást.

    Ugyanannyi energia előállításához elméletileg hússzor kevesebb tórium kell, mint urán.

    A kiégett Th alapú fűtőanyag az uránnal ellentétben, akár az erőmű területén is (egyszerűnek tűnő) kémiai eljárásokkal különválasztható, így el lehet különíteni egymástól az erősen sugárzó anyagokat az esetlegesen újrafelhasználható anyagoktól.

    Ami a Th alapú az erőműnek a hátránya, az az előnye is: rövid felezési idejű, rendkívül sugárzó anyagok keletkeznek a folyamat végére - méghozzá jóval kevesebb, mint az urán esetében. Ellenben ezeket is fel lehetne használni energiatermelésre - még ha csak korlátozott formában is.

    Végeredményképpen a Th esetében jóval kevesebb a radioaktív hulladék, jóval rövidebb felezési idővel, de sajnos jóval nagyobb sugárzással is rendelkezik. A tóriumos reaktorokkal szinte semmiféle építési és üzemeltetési tapasztalat nincs.

    Mit felejtettem ki?

    Ja, atombomba. Lehet a tóriumos atomerőművek melléktermékeiből is atombombát készíteni, csak pont az erős gamma sugárzás miatt nem csinálnak ilyet, hiszen eléggé nehézkes a tárolása, a szállítása és az üzembe helyezése...