• asgh
    #4
    Ha a jogdíj az előadók fizetése, akkor annak kell rendelkeznie a sorsa felől, aki a jogdíjat kifizeti, azaz pont nem az előadónak, hanem a közönségnek.
    A jelenlegi szerzői jogi szabályozásnál kevés antidemokratikusabb rendszer van, röhej, hogy ha veszek egy hdd-t, akkor azokat az előadókat támogatom vele, akik "művészetétől" kifordul a belem.
    Az egész hiszti tehát arról szól, hogy a gyakorlatilag adóként beszedett pénz felett a politika vagy egy belterjes kör rendelkezzen.
    Na most akármennyire is divat a politikusokat szidni, vagy elfogadjuk, hogy a közösség a választott képviselőin keresztül érvényesíti az akaratát, vagy nem. Ha igen, akkor a politikának sokkal több joga van az adóként beszedett pénzek újraosztására, mint egy önjelölt szervezetnek.
    A megoldás persze az lenne, hogy senki se döntsön a nevemben olyan kérdésekben, ami a személyes ízlésemet érintik és ha az aláíró művészek ezt követelnék, maximálisan támogatnám őket. Itt viszont csak arról van szó, hogy egy számomra érdektelen művészkör azon sír, hogy az eddig általuk elherdált pénzt eztán más fogja másra elcseszni. Az érdeksérelmet értem, de mi közöm hozzá?