Dodo55#21
A Windows XP után az volt talán a legnagyobb probléma, hogy a gépigény jelentősen nőtt. Igaz eltelt jópár év is közben, de a PC-k is egyre jobban terjedtek, otthoni vagy kis céges környezetben a régi darabokat megtartották, megörökölték (külön gép XY családtagnak) vagy befogták más célokra, így az életciklusuk is nőtt, ha a HW bírta (már pedig általában igen, nálunk van itthon üzemben 10+ éves gép is). Egyszóval a mai napig vannak olyan üzemben álló gépek, melyek XP-nél újabb rendszerrel nem használhatók, illetve az out of the box (csomagból vagy install script-el telepíthető, több órás baszakodást nem igénylő) naprakész softwarekínálattal rendelkező Linux disztribúciók sem valami jól futnának rajtuk.
Most meg ugye jött a Win 8, ami egy vicc. Hiába nem nőtt a HW igény, a szétbarmolt UI nem nagyon hiányzik senkinek. Ami még poén, hogy ugye ott vannak a Metro alkalmazások, és van köztük egyetlen egy, amit alkalmanként használok és nincs rá alternatíva. Mivel más elfogadható megoldást nem találtam, fogtam, és csináltam egy virtuális gépet amire felraktam a 8.1 Preview-t és azon futtatom ha kell :)
Egyébként sajnos nem úgy tűnik a 8.1-el sem, hogy észbekapott volna a MS, hiába pár apró módosítás, továbbra is az új felületre van kiélezve a dolog. Azt mondom, hogy ha már ennyire ragaszkodnak hozzá, akkor legyen, de csináljanak akkor már mellé egy klasszikus felületre kihegyezett, minden eddigieknél jobban testreszabható, finomhangolható, egyszóval powerusereknek szánt változatot, és mindenki boldog lenne. Az eddigi verziókban is megfigyelhető volt már ilyen téren a kettősség, ezernyi nagyon hasznos funkció rohadt mélyen el volt rejtve, a mai napig meglepetésként tud érni 1-2 ilyen, ha rátalálok vagy olvasok róla.