• Shiny Copperpot
    #36
    "A természettel elvileg sokmillió évig, fejlodtunk, változott fajunk, anyagcserénk, alkalmzkodtunk a kornyezetunkhoz."
    A fajunk kb. 300000 évvel ezelőtt alakult ki (a Homo Sapiens - a jelenlegi elképzelések alapján), a közelebbi rokonságunk (Homo Sapiens Sapiens alfaj) 30000 éves lehet (szintén a jelenlegi elképzelések alapján). Mondjuk gondolom, az egész emberszabású nem törzsfejlődésére gondoltál, szóval ez inkább csak egy pontosításka.

    "Sokmillió évig a kornyezetunkben levo szerves anyagokat fogyasztottuk, tapasztaltuk hatásait, egyutt éltunk az organikus kornyezettel egyfajta dinamikus egyensúlyban. Ez nagyon sokféle, változatos étrendet eredményezett es a jelenlegi emésztorendszerunket."
    Éheztünk és gyanús füveket, gombákat meg bogyókat fogyasztottunk próba-hiba alapon, meg kukacokat túrtunk a talajban. Néhanapján sikerült elejteni egy nagyobb állatot, és akkor pár hétig dőzs (nyersen fogyasztva), aztán megint az éhezés. Az biztos, hogy változatos volt az étrend: mikor mi akadt. :)

    "A fozés, sutés, porkolés egy frissebb, újabb módosító tényezo, amihez már részben alkalmazkodtunk, át is alakult emésztorendszerunk."
    Erre tudsz valami bizonyítékot szolgáltatni? Mármint, hogy az emésztőrendszer idomult az ételek hőkezeléséhez. Én egyébként úgy tudtam, hogy a Homo Erectus másfél millió évvel ezelőtt már ismerte a tüzet (az mondjuk másik faj).

    "A legtobb novény eheto a mai ember szamára, bizonyos formában sot, a legtobb novény gyógyító hatású, de ezt sem ilyen egyszeru kijelenteni, mert ez kissé bonyolultabb. A lényeg, hogy a változatos novényi étrend szukséges az egészséges élethez, amit nem pótolhatunk laboratóriumi tenyészetekkel, kivonatokkal, kémiával."
    Erre már reagáltam, lásd ott.

    "A rák eseten pedig általaban fontosabb tényezo a lelki állapot, mint a "karcinogén" anyagok, persze kivétel van. Majd ezt is olvashatod néhány év mulva orvosi szaklapokban..."
    Valami forrás? Esetleg rákkutató vagy civilben? Azon érdekes lehet elgondolkodnod, hogy ha a lelki állapot (az mi? definiálnád?) indokolná, de nincs karcinogén anyag a szervezetben, akkor kialakulhat-e rák? És fordítva? Valahogy kétségeim vannak, hogy ilyesmit valaha fogok olvasni orvosi szaklapokban. Az el tudom képzelni, hogy olyasmit olvassak, hogy pl. az alacsony dopamin szinten lévő emberek veszélyeztetettebbek, mint a többiek (nem így van, csak példa, tekintve, hogy az alacsony dopamin szint hatással van a "lelki állapotra", ilyenformán indirekten igazad van, csak nem úgy lesz leírva).

    "Jelen betegségeink tobbsége abból fakad, hogy elhagytuk a természetes kornyezetunket és laborkaját eszunk. Sajnos ez egy folyamat, ami nem állt meg."
    Egyetértünk (a laborkaját ugyan nem értem, de szerintem a modern feldolgozóipar ilyen-olyan adalékanyagaival "felturbózott" készételeire gondolhattál), ezeket hívják "civilizációs betegségnek". A folyamat pedig szerintem nem fog megállni, amíg nem csökken kényelmes pármillióra a Föld népessége. Akkor talán mindenkinek jutna akkora terület, ahol a természetes környezete eltartja. Persze akkor vissza kéne térni ahhoz az életmódhoz, hogy az időnk nagy részét a saját élelmezésünk fogja kitölteni... szerintem ha nem lesz kényszer, a többségünk nem fog önként visszamenni földet túrni.