• Shiny Copperpot
    A legegészségesebb fogyasztási mód az általam felsoroltak közül. Ha a hatóanyagot kivonjuk, és semleges pufferanyagba helyezzük (ez a tabletta), akkor szerintem annál tisztább fogyasztási módja aligha létezik olyan anyagoknak, amiknek a hatásos mennyisége a milli- vagy mikrogrammos tartományban mozog.

Amúgy én nem jelenteném ki ilyen magabiztosan, hogy mi az egészséges, meg mi nem az, mert még emlékszem a néhány évvel ezelőtti tanulmányokra (hivatalos szervek, nagy kontrollcsoport), amik a kismértékű koffeinfogyasztást (1-3 csésze rémlik, mg nem) kimondottan kultiválták, miszerint jót tesz az anyagcserének, antioxidáns hatású, a cukorbetegség, meg az Alzheimer ellen is hasznos (vagy valami ilyesmi).

Lehet, hogy a kávé magja jobb ízű (én is szoktam rágcsálni), viszont tele van illóolajokkal, meg ki tudja még milyen vegyületekkel, amit még jól meg is pörkölnek, tehát simán keletkezhetnek rajta karcinogén égéstermékek, és akkor fújhatod a jó ízt, ha befigyel egy jó kis rák.

Amúgy tájékoztatlak, hogy az emberek nagyobbik része igenis a koffein miatt fogyasztja a kávét, a függőséget is az okozza (nem csoda, hiszen klasszikus "drog", ráadásul az erősebb fajtából).

Én úgy gondolom, hogy az energiaitalok/üdítőitalok nagy része nem tartalmaz túl sok mesterséges anyagot, mert az elég drága lenne. Inkább marad a jó öreg víz+fehér cukor+színezék alapreceptnél, ami persze minden, csak nem egészséges. De nem attól károsak, mert műanyag van bennük, hanem mert annyi bennük a szénhidrát, amennyi megölne egy elefántot is (túlzok, de a nagy mennyiségű, rendszeres energia/üdítőital fogyasztás és a cukorbetegség rohamos terjedése elég egyértelmű összefüggést sugall).

A kávé biológiai információját nem tudom értelmezni, az micsoda? Azt hiszem a szervezetünk nem igazán törődik a "biológiai információkkal", hanem bizonyos vegyi anyagokat kiválasztva kinyeri a számára értékes molekulákat (meg jónéhány mérgezőt, nagy sajnálatunkra).

Ha az olasz kávé helyett a törököt kultiválod, akkor még inkább el kell keserítselek: a szakértők szerint a zacc szemcséi tartalmazzák a legtöbb káros anyagot, ami a kávé lefőzése során keletkezik.
    Abban viszont egyetértünk, hogy sajnos a legtöbb helyen tényleg borzalmas mosogatólét adnak kávé helyett.