-
Akkor valami nagyon gyenge minőséget vehettél drágán.
Nekem Logitech G15-öm volt, használtan vettem és még 5 évig keményen koptatta. Most adtam el a géppel együtt, de gomb probléma nem volt vele.
A gumis hivatalos neve a membrános billentyűzet. Mivel ami visszalöki a gombot az olyan, mint egy membrán. Ez szokott az idő múlásával és a nyomkodástól elfáradni és emiatt a gombokhoz szükséges erő változik a billentyűzeten belül. Ezért olyan jók a mechanikusok, melyekben mikro kapcsolók dolgoznak és azokat életük végéig ugyanakkora erővel kell lenyomni.
A membrános másik hátránya, hogy a gumi alján grafittal bevont felület található, ami rövidre zárja az áramkört a gomb alatt. Előfordul, hogy lekopik a grafit és utána nem fog jól működni és erősen kell nyomnod, hogy megtörténjen a zárás. Ez nagyon gyakori gond TV és hasonló távirányítóknál. Lehet kapni javító készletet, azzal ismét jól működővé lehet tenni.
Otthon még mindig van egy olyan G-s billentyűzetem, melynek csak annyi a gondja, hogy a fólián az egyik vezetősáv megszakadt 1 mm-en. Sajnos nem találtam régebben erre alkalmas filcet, forrasztani meg nem lehet. 3 gomb nem megy emiatt. Ha mikrométer a szakadás, akkor erősebb nyomásnál hajolhat annyit a fólia, hogy érintkezzen és reagáljon.
Érdemes lenne megnézned, hogy nálad melyik eshetőség áll fenn. Grafit kopást billentyűzetek esetében még nem hallottam, de nincs kizárva, hogy létezik. Ritkán foglalkoznak ilyen szinten egy klaviatúrával. Ha nem megy, vesznek újat.
A rossznál még az 1000 Ft-os teszkós is jobb. (Pár hónapig, utána úgyis tapasztalod a gombok működésén, hogy kényelmetlen.) Én a Logitech-ket ajánlom, a G11 és G15-tel nagyon meg voltam elégedve. A G910 sem rossz, de a kijelzés terén sehol nincs az elődökhöz képest és csak 9x3 makro gombja van, viszont mechanikus és szivárvány színű is lehet a gombvilágítás. Ha ez nincs, akkor G19-et vettem volna, az 100%. Membrános, színes kijelzővel, USB2.0-lal, vagy 4 féle szín beállítás a gombokra és 12x3 makro gombbal.