• kvp
    #48
    Az ugye tiszta mindenkinek, hogy a legtobb android-os jatek valojaban sima c-ben van megirva? Foleg azok amikbol van android-os es ios-es verzio is. A fejlesztok jellemzoen nem szeretnek mindent ketszer megirni, ezert altalaban c/c++-ban dolgoznak, mert az kozos a ket rendszer kozott. Az ios gui-jat objective c-ben, mig az anrdoid gui-jat ndk-n keresztul vagy java-ban lehet elerni, de a jatekok peldaul hiresen nem hasznaljak a gyari gui-t, hanem van sajatjuk, raadasul az is tobbnyire opengl-ben, mert az viszont mindket rendszeren megy.

    A legtobb 'androidos' programhiba is jellemzoen az android alatt futtatott portolt c/c++-os kodok baja. Mind ahogy maga az android gui is c/c++-ban van megirva, csak van hozza egy java-s api (is). Nagyon keves kod keszul java-ban es azok is jellemzoen a nem tejlesitmenykritikus kodok, amiket egyebkent a google fejlesztoi kornyezete lefordit dalvik vm byte kodra, amit a beepiett jit a betolteskor lefordit nativ arm-os vagy x86-os kodra. Tehat a futo programok mar nem tartalmaznak java-t. Ezert a trukkert is perelte tobbek kozott a sun a google-t.

    Egyebkent az android annyira linux, hogy ha a gui-bol kimegy az ember shell-be, akkor megtalalja a legtobb kedvelt parancssoros programjat is, amiket igazabol a legtobb ember nem hasznal soha az eletben, de azert rajta van az osszes telefonon. Ugyanigy lehet x11-et is rakni ra es onnantol az osszes linux-os desktop-os program is mukodik akar egy telefonon is. Alapbol csak azert nem rakjak fel, mert a legtobb embernek nincs erre szuksege. Viszont ha valaki ugyes, akkor a windows-os programjait is tudja futtatni android alatt vagy ha nagyon erolteti az ember akkor egy komplett windows-t is el lehet inditani emulatorban, mindezt akar egy olcsobb telefonon is.

    "A VM-es nyelveknek is megvan a helyuk, de peldaul mission vagy performance critical alkalmazasokra alkalmatlanok."

    Tobbek kozott ezert raktak jopar smartkartyara java-t, koztuk eletkritikus rendszerekbe is. Persze amig nemely eletkritikus korhazi muszeren meg windows van, addig ez nem olyan nagy teljesitmeny.