• ostoros
    #37
    Kissé lebecsülöd a mezőgazdaság fontosságát, és az iparét is. Azontúl hogy nem is léteznénk nélkülük, a szolgáltatóipar sem létezne nélkülük. Ott van az élelmiszerek forgalmazása, tárolása, kereskedelme. Ezeket mindig a szolgáltatások körébe számolják, holott mezőgazdaság nélkül ezek sem lennének. Azután nézzük a mezőgazdaság hatását az iparra, mint megrendelőt!
    Nem kellenek traktorok? Járműgyártás, acélipar csökken. Nem kell műtrágya, fólia,hűtőház, szárító , szecskázó, csávázó gépek? Vegyipar csökken.
    Nem véletlenül adnak olyan óriási mezőgazdasági támogatásokat az egész világon. Mert jól tudják, hogy nem csak a GDP menne össze vagy tíz-húsz százalékkal, hanem a munkanélküliség is megnőne ugyanannyival. De nem is ez az igazi ok. Hanem az, hogy mezőgazdaság nélkül a külkereskedelem masszívan deficites lenne, mert a vetélytársak persze boldogan árasztanák el a piacukat a saját termékeikkel, ahogy az részben Magyarország esetében is történt.

    És akkor a szolgáltatások: mindig csak kiegészítő tevékenységek, amik az első két szektor megrendeléséből élnek. Banki szektor sem sokáig húzná egy termelés nélküli világban.