• zizikus
    #73
    "Mivel ez nem válasz arra, hogy hol van az elméleti határ, vagy hogyan számolod ki, és hol hibáztak, ezért nyilvánvalóan fogalmad sincs a dologról. Rendben."

    Szerinted. Megis hogyan irjak ide diffegyenleteket, es integralokat? Amugy meg barmit irnek ide pl kozetfizikai parameter eloszlasokat, es azzal szamolnek akkor meg abba kotnel bele, hogy azokat honnan vettem. Nezz utana a Foldon elofordult legnagyobb foldrengeseknek, valamint annak, hogy a Richter skala ugyan nyitott, de 10-nel nagyobb meg soha nem fordult elo, illetve nezz utana, hogy a 10 es erossegu renges hany megatonnas. Kb az az elmeleti hatar. (Most ne gyere nekem azzal, hogy J-ra pontosan mennyi, mert ezek becslesek, de nem is rosszak) Bar akkora rengesnel mar tokmindegy mindenkinek. Ezert valoban kisse rossz pelda volt az elmeleti maximum, mert ha azzal szamolnank akkor mar a civilizacionak annyi.

    Az elmeleti maximumos peldamat viszont egy valaszodra reagalva irtam, lehet nem volt egyertelmu:
    Irtad:
    "Értem, szorozzák meg kettővel, és ha olyan jön ami háromszoros szorzó vagy még magasabb? Persze lehetne akár torínyházba is építeni, csak akkor meg azzal lesz a gond... "

    En erre szantam, hogy nem kellene a vegtelensegig szorozgatni azert! Most Te azon rugozol, hogy kitudom-e szamitani az elmeleti maximumot, vagy sem.

    "Tehát nem tudod mivel (és hogyan) számoltak, de azért te tudni véled, hogy rosszul tették mindezt. Aham..."

    Ok, wikis, de ezt talaltam gyorsan:

    "A reaktorok leállítása után 55 perccel ugyanis egy, a tenger alatti földrengés által kiváltott, 14-15 méter magasságú szökőár érte el a létesítményt.[5][6] Mivel az erőmű tengeri gátjait legfeljebb 5,7 méteres hullámok elleni védelemre tervezték, az ezt több mint kétszeresen meghaladó magasságú ár súlyosan megrongálta a telep berendezéseit. Tönkretette a tengervíz-szivattyúkat, a dízelaggregátorok üzemanyag-ellátását és hűtőrendszerét, valamint többméteres magasságban elárasztotta a komplexum alsó szintjeit. A dízelek kiesésével és az alsó szinteken meghibásodott elektromos rendszerek miatt - villanyáram híján - pedig leálltak a reaktorok aktív üzemzavari hűtőrendszerei, és kiesett a – külön-külön is több száz fűtőelemet tároló – pihentetőmedencék, valamint a külön épületben lévő használtfűtőelem-tároló hűtése is."

    Tenyleg nem tudom, de a mellekelt abra szerint el lett rontva. Mi a turo akadalyozta meg oket, hogy magasabbra tegyek a nyomorult aggregatorokat? Egy ilyen epitmeny nagyon magas. Lattam kozelrol egyet, szerintem 40m-nel magasabb volt a csarnok. A tartalek szivattyukat es az aggregatorokat nem lehetett volna 20 m-magasra tenni? Csak a vizszallito csovek nyultak volna odaig le? Amugy milyen utolso mentsvar (dizelek) az, ami az elso serulese utan kinyiffan? ok tudom hogy nem erre terveztek eredetileg, hanem a villany kiesesere, de akkor is csak ez az utolso vedelmi vonal.

    Amugy 20 meternel magasabb gatakat is epitettek mar szerintem. (Gazdasagi okok?)

    "Olyan jól előadod a szakértőt, csak valamiért a feltett kérdésekre vagy képtelen válaszolni. Na mármost, mit hova, és miért nem építünk? A legtöbb ember tengerparti városban lakik, és valamiért egy atomerőműnek kell a víz, hűtés szempontjából tudod..."

    Mivel Te kerdezted, En valaszoltam ra, lehet nem ertetted. Megegyszer megkerdezed, hogy mit hova nem epitunk? Elolvvastad amit irtam? Kifejtettem, hogy nem szabadna ilyen helyekre veszelyes ipari letesitmenyeket epiteni, vagy ha igen, akkor megjobbat, sot kifejtettem miert lenne ez fontos tarsadalmilag, illetve az atomenergia felhasznalasnak. (nyilvan csak a sajat allaspontomat fejtettem ki, nehogy belekoss ebbe!)

    "Nem nagyon érted, ha rád dől a házad meghalsz. Nem félsz, vagy esetleg vágyod a halált? Nos, a saját otthonoddal kapcsolatban az ésszerűség motivál (mivel nem laksz atombunkerben),"

    Az altalad kifogasolt megnyilvanulasomban arra akartam ravilagitani, hogy nem mindegy hogy mivel jatszunk, illetve ha jatszunk, akkor annak milyen kovetkezmenyei lesznek. Azaz, ha en patkolok el a hulyesegem miatt, az nem egyenerteku egy atomeromuvel, mert nem okozok akkora karokat.(Itt a hiszti miatt leallitott Nemet eromuvekre is gondolok, de irtam mar) Egy eromu nagyon veszelyes, nagyon oda kell figyelni ra, amugy meg is tettek itt is, de nem volt eleg.


    "Nem nagyon érted, ha rád dől a házad meghalsz. Nem félsz, vagy esetleg vágyod a halált? Nos, a saját otthonoddal kapcsolatban az ésszerűség motivál (mivel nem laksz atombunkerben), de egy erőmű amit százszorosan bebiztosítottak és mégis tönkre megy akkor 101X-es biztonságot követelsz. Ok, csak előre nem lehet minden ellen felkészülni, ezt úgy látszik sokadjára is képtelen vagy megérteni. Nincs és nem is lehet 100% biztonság! Szóval, én csak arra vagyok kíváncsi, hol hibáztak a kockázatok felmérésben. Tényleg."

    Ott, hogy [email protected] ra mit mondak nekik korabban. Amugy szerintem mond el azoknak a szakertoknek, hogy hulyek, akik a tragedia elott figyelmeztettek az uzemeltetoket!

    NUK ifo. BME.hu

    Amugy akkor mivel tudjuk, hogy nem eleg a mostani vedekezes, akkor az ottani eromuveket (Te irtad korabban,, hogy az elmult 100 eves maximumot veszik) ujra kell gondolni, legalabbis a veszgeneratorok elhelyezeset, radasul ugy, hogy addig mig nem eszkozlik a valtoztatasokat, leallitjak azokat (Lasd autos pelda)

    "Tényleg hihető, hogy Japánban nem gondoltak tenger alatt földrengésre. Kapaszkodj meg, de gondoltak, ezért sem vitte el a víz az erőműt... Ok? De tudod mit mutasd meg, bizonyítsd - hogy igazad van, és tényleg eszükben se jutott tenger alatti földrengés... OMG!"

    Ironia, ironia.

    Gondoltak ra, sot nagyobbra is szerintem, de gazdasagi illetve politikai okok miatt nem terveztek jobbra esetleg. (Lasd naiv elkepzeleseimet az A es B verziorol)

    Nekem az az erzesem, hogy kicsit magyarazkodnak, amugy van is alapja (nem kicsi) mert tudom milyen egy ekkora foldrenges, de mintha nem lett volna gazdasagos a buli, energiara meg igeny volt, hat rabolintottak. De ezt is irtam mar.