• zizikus
    #64
    Ertem en amit mondasz, es szerintem vissza kellene olvasnod miket irtam korabban.

    Tudom, hogy mindennek van kockazata, nem kell magyaraznod. Tovabbra is azt mondom, hogy az elmult szaz ev legnagyobbjanak a duplajara kellett volna tervezni. (lehet 1.5 szeres is, csak pelda volt a 2 mert nem linearisan csokken az esely, lehet ezt is tettek kulonben, nem tudom)

    Az a valasz nem jo erre az ervre, hogy akkor triplaja, meg tizszerese stb-t kellene epiteni, ennyire nem vagyok am hulye! :-) Mashol, sokkal biztonsagosabb eromuveknel, hidaknal stb-nel alkalmazzak, nem is beszelve a biztonsagi berendezesek turesenek szamitasanal. Ott meg nagyobb a szorzo, mint 2. Raadasuil azok nem atomeromuvek.

    Amugy mivel bekovetkezett ez a katasztrofa, akkor ujja kellene epiteni a tobbit, mert eleg lenne a lagutobbi tiz evvel szamolni es annyi. Igy viszont mar a meglevok nem mondhatoak biztonsagosnak. At kell epiteni, mert ha nem akkor gond lehet.

    Mint korabban irtak, a bizottsag mar korabban is jelezte, hogy ez nem ok, de nem tetttek semmit.

    "1970 és 1985 között épült az erőmű. A biztonsági óvintézkedések folyamatosan fejlődnek, így olyat elvárni amire akkor még nem gondoltak dőreség"

    Ket eszrevetel: Az addigi legnagyobb szokoarnal 1.5-2x magasabbra tett generatoroknak nem sok koze van 1970-hez. Akkor is tudtak am szamolni, sot jobban mint manapsag! :-)

    Masik pelda:
    Van egy 1940-es Fordom, mindenfele elavult biztonsagtechnikai felszereltseggel. Le tudom vizsgaztatni? Kiengednek vele a kozutra? Vagy azt mondjak, csereljem ki a fekeket, a lampakat, es tegyek bele biztonsagi ovet, meg ketoldali visszapillantot, miegyebet, majd utana mehetek vele. Itt nem ez tortent, hanem hagytak tovabb uzemelni, nem allitottak le addig, mig el nem vegezik az uj ovintezkedeseket.

    Ezzel a katasztrofaval csak az atom hisztit noveltek mindenhol, sokkal tobbe kerul a romeltakaritas, illetve a leallitott eromuvek potlasa (szen, gaz) mint amennyibe a szukseges plusz koltsegek lettek volna. A kornyezeti karok kb ugyanakkorak.

    Mint irtam tobb esszel kellene csinalni ezt, mert az atomra sokkal erzekenyebbek az emberek mint a fosszilisre, ezert, hogy a felesleges leallitasokkal, meg ujak epitesenek leallitasaval ne tudjanak fenyegetozni, az eddigieknel is biztonsagosabb eromuvek kellenek.
    Igazsagos? Nem. De az emberek nem szeretik a statisztikat, e van.