Művelt, műveltség
  • nearo
    #6
    Volt ilyen kérdés?

    ...

    Ha a végéről az öt pontból kellene választanom, akkor talán a hármas állna a legközelebb a véleményemhez. Ez egy kicsit viszont magával vonzza az egyes és kettes pontot is, hiszen ha valaki nyitott a világ dolgaira, és olyan a hozzáállása, akkor nyilván ragad is rá valamiféle általános tudás.
    Az ötös pont áll a legtávolabb tőlem... attól hogy tud valaki deriválni, az én szememben még nem művelt. Legfeljebb a matematikában, de még ott se feltétlenül (erről kicsit később). Jusson el Legyen Ön Is Miliomos!-ban 100000-ig... ez szerintem nem mérce. Ahogy a honfoglaló sem, az egy tippmix - legalábbis a legutóbbi játékom alapján. Ne nézzen Való Világot... erről most nem tudom pontosan megfogalmazni a véleményem, de ezt sem a műveltség mércéjének tartom. Tudjon helyesen írni - ez inkább igényesség, ahogy a "végett" és "miatt" helyes használata is és a felsorolt igék felszólító módjának ismerete. Ez szerintem olyan emberek véleménye, akik képesek ezekre, és boldogan "lobogtatják a papírjukat", hogy ők bizony műveltek.

    Szerintem nem érdemes általános műveltségről beszélni, inkább bizonyos témakörön/témakörökön belüli műveltséget kell vizsgálni. Ritka az, hogy valaki mindenhez konyít valamit, sokkal jellemzőbb a specializáció. Teszem azt, valaki nagyon érdeklődik az irodalom iránt, rengeteg szépirodalmat olvas, tele van a polca verseskötetekkel, ebből kifolyólag irodalmi témakörben nagyobb a tudása az átlagnál, akkor az irodalom témakörében szerintem műveltnek számít. Tételezzük fel most, hogy ugyanez az ember a matematikához viszont nem ért. Persze egy alapvető tudása van azért, de mondjuk deriválni már nem tud. Akkor ez az ember most művelt, vagy sem? Szerintem irodalomban igen, matematikában nem.
    Ugyanakkor lehet valakinek viszonylag nagy tudása mondjuk történelemből, de ha azt muszájból tanulta meg pl érettségire, és nem érdeklődésből, és nincs is rá igénye, hogy ezt a tudást a későbbiekben továbbfejlessze, akkor ez az ember művelt? Szerintem nem. Egy darabig keltheti ezt a látszatot, de ha nem foglalkozik a történelemmel folyamatosan, akkor megkopik a tudása, elfelejti az egészet, és még csak nem is áll érdekében, hogy felfrissítse tudását.

    Tehát összefoglalva: a műveltség szerintem valami olyasmit jelent, hogy az embernek bizonyos témakörökben nagyobb az érdeklődése - és ebből kifolyólag a tudása is - az átlagnál. A műveltséget egyfajta sírig tartó tanulásnak tartom, valamiféle hobbinak.


    Könyvek újraolvasása: szerintem érdemes újraolvasni őket, de nem azonnal, hanem évek múlva. Lehet, hogy egy könyv nagyban befolyásolja az ember személyiségét első olvasáskor, viszont az ember folyamatosan változik. Ha mondjuk tíz év múlva újraolvassa ugyanazt a könyvet, lehet, hogy egészen más dolgok keltik majd fel az figyelmét, egészen más következtetést von le a könyvből, ezzel egy teljesen más élményt okozva magának. Akkor lehet nagyon szembetűnő a különbség, ha az adott könyvet gyerekkorban/fiatal korban olvastuk először és utoljára, akkor, amikor még úgymond nem volt benőve a fejünk lágya. Felnőttebb, komolyabb fejjel újraolvasni egy ilyen könyvet egészen különleges élmény (mondom ezt a 23 évemmel). Vagy például egy bizonyos mozzanat helyes értelmezéséhez szükségeltetik valamiféle tudás birtoklása. Ha ez a tudás nem volt meg első olvasáskor, de másodiknál már megvan, és leesik a tantusz... óriási élmény :)