Művelt, műveltség
  • gulyasandras
    #11
    (Ha esetleg egy moderátor erre tévedne: tényleg zárható ez a téma.)

    Seneca? Hah! Már Hérodotosz óta! (Persze ilyet nem lehet mondani, mert egyből sznobbá válsz. Ki olvas ma Hérodotoszt?)

    A kérdésfeltevés apropója:

    1. az emberek többsége műveltnek* tartja magát (annak dacára, hogy életében egy könyvet sem olvasott el - valamikor talán hallott valamit az adott témáról, netán megnézett egy ismeretterjesztő filmet stb.)

    2. sokan megkeresnek, hogy hogyan lehetnének műveltebbek (mit olvassanak, mit csináljanak stb.)

    a, ez szerintem tévút, hiszen nem azért kell olvasni, hogy műveltebbek legyünk, hanem azért, hogy szórakozzunk. Az, hogy sokat olvasok semmit sem jelent, hiszen nem vagyok annyira intelligens, nem rendelkezem akkora (és olyan) agyi kapacitással, hogy a pillanatnyi befogadáson túl összekapcsoljam a széttöredezett intellektuális morzsákat. (Kamaszként ez nagyon fájt, azóta nagyjából beletörődtem.)

    b, nyelvtanulásba is érdekes módon sokan azért kezdenek, mert nem lehet az ember művelt, ha nem tud "külföldiül". Mondják ők. De nem lenne jobb azért nyelvet tanulni, hogy pl. ne álljon az író és az olvasó közé egy ferdítő? (Lásd Grosszman, Joyce, Musil stb. műveinek friss - és borzalmas - fordításait.)

    3. nálunk nyaral egykori német barátnőm (sebész), aki mindig elmondja, hogy annyira unja már, hogy őt mindig műveltnek tartják, pedig csak 28-30 évesen lett annyi szabadideje, hogy ismét az olvasásnak hódolhasson. És bizony nagyon zavarja, hogy a szakvizsgák miatt annyi évet "elpocsékolt" (témánk szempontjából).

    4. vagy vegyük a táncot! Ismerőseim többsége szintén csak azért megy tanfolyamokra, mert a táncot is az alapműveltség egyik alkotóelemének tekintik. Muszájból. Magam hét évig táncoltam, de nem azért, mert majd valamikor jön egy olyan szituáció, ahol ki tudom használni ezt a tudásomat, hanem kizárólag azért, mert élveztem. A gyönyörű lányok természetesen teljesen mellékesek voltak ebből a szempontból! (A versenyzést rühelltem, szerencsére ettől függetlenül edzőtáborokba elmehettem.)


    * hasonlóan a tipikus: "diplomám van, tehát értelmiségi vagyok"-féle hozzáálláshoz; jelenleg az országban talán 1500-1800 ember nevezhető értelmiséginek