• kvp
  #53
  "not sample and hold, change and repeat"

  A hagyomanyos filmvetitok is igy mukodnek. Megjelenitenek egy kepet a masodperc kb. 1/24-eig, majd gyorsan valtanak a kovetkezore. Megse mondja senki azt, hogy rossz a hagyomanyos mozifilm minosege.

  Egy 16.6-os black to black felbontasu tv-n persze, hogy nem lesz szep a kep, mivel ahogy a mozifilmes vetito is kitakarja a vilagitast amig valt a kep, ugy az lcd-n is ki kell. Ezzel annyi baj van, hogy egy 16.6-os tv-n 16.6-ig kellene kitakarni a kepet, mert eppen csak kepes valtani. Viszont egy 4 vagy 5 ms-es btb sebessegu monitoron vagy tv-n, foleg ha multisynch-es, akkor mar 24 fps-nel a 41.6 msec-es valtasbol csak mondjuk 5-ot tolt atallas kozben, lekapcsolt hattervilagitassal, azaz minden kepnel 31.6 msec-ig stabil a kep, azaz kb. 88%-os kitoltes mellett garantaltan blur mentes a kep. Persze ehhez egy 5 msec-es multisynch-es tv kell. Mondjuk nekem pont ilyen monitorom van es eleg rossz neven vennem ha szellemkepet latnek mondjuk egy jatekban. (igen, effektiv 200 Hz-es a monitor, kepjavito trukkozesek nelkul) Az egyetlen baja ezeknek a megoldasoknak az aruk, atlag 5-8 szoros arban vannak mint a lassabb lcd panelek. Otthon egy 1200p-set, mig a cegnel ket 1024p-set hasznalok es egyik sem huz szellemkepet, se filmnezes, se jatek kozben.

  Az meg, hogy valaki 60 Hz-es tv-t vesz, amiben 16.6 vagy 20 msec-es panel van, az mar mas kerdes, de azokon tenyleg ronda lesz a kep ha mozog.

  A 3/2-es pulldown-t pedig nem pulldown-nal kell megoldani, hanem 41.6 Hz-es frissitessel es 4-5 msec-es backlight blanking-el. (tehat pl. egy 200 Hz-es panelt kell 41.6 Hz-en jaratni vagy ennek egesz szamu ketto hatvanya szerinti tobbszorosen, 83.2-on vagy 166.4-en) A legtobb jobb multisynch-es monitor tud 83.2-ot, ami egyebkent 12 msec-es framerate es 48 fps. Ertemesebb tv-k, amik jok multisnch-es monitornak is ugyancsak kepesek kezelni ezt. Egyebkent nem csak a sharp es a sony arul ilyeneket, pl. az apple cinema display-ek is hoztak ezt a szintet.

  ps: Egy nativ 120 Hz-es kijelzo is kepes jol kozeliteni a haromszorozott 24 fps-es 124.8 Hz-es frissitest, tehat ugyancsak kepes pulldown es extra jelfeldolgozas nelkul megjeleniteni egy 24 fps-es filmet. Ha mindezt egy alacsony kapcsolasi ideju panellal teszi, akkor a blanking interval is alacsony lehet, tehat teljesen elkenodes es rangatozas nelkuli kepet mutat. Mondjuk ezeket a nativ 120-as, 3x-os es 4x-es szorzokra kepes panelokat jellemzoen mar 360-as vagy 480-askent aruljak, de valojaban csak a minimalisan elvarhato szintet hozzak, tehat ennel gyengebbet nem nagyon szabad venni.