• Archenemy
    #37
    "Az a baj veled, hogy van egy koncepciód, és ehhez faragod a tényeket."

    Nem. Van egy tény. A tény az, hogy kb. 100-150 évvel ezelőttig a csecsemőhalálozás mai szemmel elképesztően nagy volt. Ez nagyon lerontotta a várható átlagéletkort.

    Ma gyakorlatilag nincs csecsemőhalálozás, tehát a várható átlagéletkor magasabb.

    De ez nem azt jelenti, hogy egy ember a középkorban harmincévesen már öregnek számított, míg ma mondjuk csak hetvenévesen számít öregnek. Pedig ezt sugallja az eredeti állítás.


    "Azt mondod, hogy az az ősember, aki megélte a 15. évét, megélte az 50. szülinapját is"

    Természetesen ilyen hallatlan butaságot sosem mondanék. Mi lenne, ha egy kicsit kizökkennél a gondolataidból, és megnéznéd, hogy mi volt a cikkben az eredeti sugallás, és ezzel szemben mit állítok én?

    A cikkben azt sugallja az ember, hogy mivel az átlagéletkor nő, az elérhető maximális életkor is nő.

    Ez nem igaz, mert az átlagéletkor úgy is tud nőni, hogy az elérhető maximális életkor nem nő, pl. azáltal, hogy ma már nem sokan halnak meg nagyon fiatalon.

    Ezért sokkal tanulságosabb egy olyan statisztika amiben nincsenek benne a csecsemőhalálok, ha az emberek várható maximális életkoráról beszélünk. És ezért demagóg az átlagéletkorral példálózni ilyen esetben.

    Ne haragudj, de ha ezt nem érted meg, akkor elég butácska vagy, és felesleges folytatni ezt a beszélgetést.

    Még egy példa, hátha úgy menni fog.

    Van most ugye Kína. Kínában egykepolitika van, és bizonyos okok (örökösödés, család neve, stb) miatt mindenki fiút akar. A lányokat elvetetik, a fiúkat megtartják. Így egyre több a férfi Kínában.

    Így hát kimondhatjuk, hogy a kínaiaknak átlagban egyre több heréjük van. átlagosan 1 here helyett mostanra átlagosan kb. 1.05 here jut egy emberre.

    Sugallás: tehát egy átlagos kínai valamivel több herével rendelkezik, mint egy átlagos európai.

    Valóság: egy kínai és egy európai pontosan ugyanannyi herével rendelkezik: nőként nullával, férfiként kettővel.

    Remélem te is látod, hogy az átlagból következő sugallás hamis. Azonban erre nem lehetne rájönni, ha nem bontanónk fel a statisztikát nőkre és férfiakra.

    Ez az, amit te hamisításnak, hazugságnak titulálsz.

    Ennél személetesebb példát nem tudok hozni. Ha ezt sem érted, akkor nem tudok mit tenni, remélem hogy csak büszkeségből nem fogadod el amit írok, és nem azért, mert tényleg ennyire butus vagy.