• Archenemy
    #18
    "Statisztikával bármit be tudsz bizonyítani, ha megfelelő előszűrést végzel. Kár, hogy ez tulajdonképp statisztika-hamisítás."

    ?? A hamisítás nem azt jelenti, hogy előszűrés van, hanem hogy direkt nem igaz adatokat mondok. A világon átlagosan mindenkinek egy heréje van, és ehhez képest szerinted hamisítás, ha én kiemelem, hogy igazából itt a férfiak húzzák fel az átlagot? Ez is egy előszűrés az adatokban...

    Amit a muksó állít, az az, hogy a történelem folyamán drasztikusan nőtt az emberek átlagéletkora. Ezzel azt sugallja, hogy régen hamarabb meghaltak az emberek, mint ma.

    Az átlagot tekintve ez igaz. Azonban ez nem azért volt, mert akkor harminc éves kor öregnek számított, hanem azért, mert az átlagot nagyon lehúzta a csecsemőhalandóság, járványok, háborúk, éhínségek.

    Tehát amit sugallani akar, hogy "egyre tovább élük", az azért van, mert ezeket a dolgokat kiküszöböltük, nem pedig azért, mert valahogy mágikusan egy mai nyolcvanéves jobb állapotban van, mint egy ó- vagy középkori nyolcvanéves.

    Pont hogy ennek a hatásnak a kiküszöbölése miatt beszédesebb sokkal az a statisztika, amelyik kiszűri a csecsemőhalálokat.