A mozizást pont a megaprodukciókkal és a multiplexekkel verték szét. Egy igazán jó filmhez ugyan is nem kell megahang, meg 3D.
Pl anno az első surrondos élményem volt a Ryan közlegény, ami nagyon odabaxott. Amikor kijöttem a teremből azt nézem a plázában, hogy honnan lőnek, annyira a hatása alatt voltam. Aztán megnéztem a vidéki kanizsai moziban és iszonyat lapos volt. Megnéztem otthon is, detto.
De pl megnéztem akkoriban, amikor még volt Kanizsán hagyományos mozi az Event Horizon-t és annak nem kellett a szuperhangos, gatyaszár lobogtatós 3D hang! Pedig az is egy látványos sci-fi.
Azonban a plázák szép lassan kinyírták a kismozikat, majd a viszonylag drága jegyárakkal leszoktaták az embereket a moziba járásról. ezt már csak erősítette a DVD, meg a letöltés előretörése.
Szal hiányoznak az olcsó és igényes produkciók és az olcsó mozik. Aki a luxusra hajt az viszont ne csodálkozzon, hogy az üzleti modell harmatgyenge lábakon áll, nézzük csak meg hány luxusautógyár vészelte át önerőből az elmúlt 100 évet, kb egy sem.
Ott volt pl a Moon c. film, ami az egyik kedvencem, és kb 5 millió $-ból csinálták!!!
Pesten, az egész országban 1 az az egy moziban játszották, pedig én moziban akartam megnézni, de valahogy xar időpontban adták, meg nem túl sokáig. Hát ennyi. A Zivatar abban az időben viszont mindenhol ment, Cameron szerencséjére nagy siker is volt. De ez nem lehet minden hasonló költségvetésű filmnél.