• zizikus
    #83
    Tiiszteletem!

    Elsore azt mondanam, nem erti a Fizikat ez az Astorjan.

    "
    A legújabb COBE mérések a Föld kb 380 km/s "abszolút" sebességű mozgását (= c/800) mutatták ki a mikrohullámú háttérsugárzáshoz képest. Ha olyan értelemben lenne az éterszélnek hatása a fényre mint ahogy Michelson feltételezte, akkor a négyszer tükrözött fénysugár az 1 m hosszúnak vett interferométer karon áthaladva a 8 méteres úton 16 mm -el kellene eltérülnie, tehát a fény el sem találná a tükröt..."

    Nem ertem egyaltalan miket ir ide ez az ember. Ha eppen arrol van szo, hogy nincs eter, mert nem lehet kimerni akkor miert hivatkozik arra, hogy:

    "Ha olyan értelemben lenne az éterszélnek hatása a fényre mint ahogy Michelson feltételezte"

    Valamint a Michelson-Morley kiserlet egy interferometer, interferencia gyuruket kerestek, amit nem talaltak. Hogy jon ide a vorosseltolodas? Nem ertem.

    "A Michelson-Morley

    kísérlet gondolata alapvetően hibás, mert míg a piros fény szembe megy az éterszéllel addig a kék fény pontosan hátszelet kap, így amennyivel a piros fény lassabban megy a kék fény ugyanannyival megy gyorsabban, s ezáltal a kétféle hatás kiegyenlíti egymást."

    Es ez a bizonyos eterszel, miert pont olyan irannyban halad hogy parhuzamos a Fold keringesi sikjaval? Miert nem eppen eszakrol del fele (pontosabban a fold keringesi sikjara meroleges iranyban), akkor enm lehetne kimutatni semmit, mert akkor az eterszelet derekszogban kapnank, mindig ugyanakkora lenne a szakerto szerint a voroseltolodas. (Nem lenne gyorsabb, meg lassabb a feny) De nem is ertem pontosan mit akar ezzel az idezett cikk iroja, vigyazni kell kinek mit hiszunk el.

    De utananezek jobban mit is akart, hatha.