status.playstation.comgamefaqs ps4PSN IDs
NEM JELÖLT JÁTÉK SPOILER-ES HOZZÁSZÓLÁS, KÉP KITILTÁST EREDMÉNYEZ!
A warezzal kapcsolatos minden hozzászólás törölve lesz!
SG.hu Discord
-
Zóanagyvarázsló #90277 Szerettem a TWD S1-et és a TWAU-t is a Telltale-től, de a játékmenet hiánya kihatott a hangulatra is. Az utóbbi még az előbbihez képest is visszafejlődött. Kiábrándító, amikor a sztori szerint nyomozol, de ez csak egybites végigkattintgatását jelenti a tárgyaknak. Volt olyan jelenet, ahol utólag direkt megnéztem, mi van, ha bénázok, akkor meg Snow White szólt, hogy mit hagytam ki... Ilyen nyomozati immerzióval kissé kevésbé jön az érzelmi impact. Számos régi vágású kalandjátékban sokkal jobban működik a nyomozás. (De a TWAU-hoz képest a Heavy Rainben is.)
Hullámokban mindig visszatértek az interaktív filmek (David Cage éppen sznobizmusból szerette így emlegetni az a műveit, és nem játékként), volt, amikor a Dragon's Lair számított nagy dobásnak, más esetben a pályák közötti átvezetők szerepét töltötték be (Wing Commander 3-4), aztán a Phantasmagoria ugyan még kalandjáték volt, de nagyon a filmen volt hangsúly (borzalmas alakításokkal), és persze a Fahrenheit is ütött az osztott képernyőjével, időre takarítással stb. De mindegyik, amelyik csak erre épített, sokkal elavultabbnak számít, mint a hagyományos point 'n' click kalandjátékok.
Lehet azokat nem szeretni vagy nem szeretni, vannak elavult (régi King's Questek), sőt borzalmas mechanikájú (The Legend of Kyrandia) klasszikusok, de sok antik darab megállja a helyét a műfajon belül. Interaktív filmekre meg még rajongóként is nehezebb visszanézni. Valaha zabáltam őket, most meg azt érzem, hogy egyre kevésbé működnek, vagy akár videóként nézve is kabarénak számít egy-egy hajdan menő akciójelenet. Persze ezeknek is megvan a helyük, és mindig örömteli, ha el tudnak mesélni egy jobb történetet a minimális interaktivitás plusszával, illetve meg tudják kicsit újítani a stílust.
Az interaktív filmek alapvetően ("még") játékok, de mivel kevesebb bennük a játékmenet és az interakció, nyilvánvalóan adja magát megkülönböztetés és a filmekhez hasonlítás. A legtöbb esetben éppen ez az alkotók szándéka is. De tényleg elmondható ez másokról is, az Unchartedeket is két pofára faltam, még lövöldözni is jó volt gyakran bennük, a multit is próbáltam, de azokban is nagyobb a hangsúly a filmen, mint a mechanikai mélységeken. Főleg hogy Indiana Jonesnak nem igazán tudtam magam úgy érezni, hogy a harcon kívül a többi játékelemnek nem volt súlya. A játék interaktív műfaj, nem elég, ha filmben mondja el a karakteremről, hogy micsoda, azt máshogy is hagynia kell átélni.