status.playstation.comgamefaqs ps4PSN IDs


NEM JELÖLT JÁTÉK SPOILER-ES HOZZÁSZÓLÁS, KÉP KITILTÁST EREDMÉNYEZ!
A warezzal kapcsolatos minden hozzászólás törölve lesz!


SG.hu Discord
  • lwb
    #120855
    Egy hónapja. De a játék már augusztusban kijött, azt hiszem kb akkor vittem végig elsőnek, szóval az első végigjátszásom volt. Egyébként tartom magam hozzá, szerintem a játék sztorija gyengébb, mint az 1 meg a 2 története volt abban az időben.

    BG1:
    1998-ban jött ki a játék, ezt fontos leszögezni, mert ma már nyilvánvaló lenne a "kiválasztott" főhős-szerep, de akkoriban ez nem volt az. A régi ssi gold box játékok (pool of radiance, curse of the azure bonds stb stb) vagy az EoB játékok játékos által kreált karakterei nem voltak különlegesek, nem volt Dragonborn meg utolsó Grey Warden meg Starborn meg a fene tudja micsoda, csak egy szimpla partit csináltál, szimpla kalandozókkal. Akkoriban még a Bethesda játékaiban sem volt a főszereplő különleges valaki (Arena, Daggerfall), csak egy szimpla kalandozó. Ezért is volt meglepő az egész Bhaal gyereke vagy történetvonal. Engem teljesen letaglózott, ez volt az első alkalom egy nem jrpg-ben, hogy a főszereplő, akit teljesen mi csináltunk, rendelkezett egy ilyen erős háttértörténettel.

    BG2:
    Irenicus-Joneleth tragédiája. Aki játszott a játékkal az tudja és érti. Irenicus a hátán elvitte az egész játékot, a világ egyik legjobb főgonosza volt, a végén még picit sajnáltam is.

    ToB:
    Tökéletes lezárása a történetnek, búnusz lehetőség Viconia meg Sarevok "rehabilitációja", egy kiegészítő csak, de jobb a története, mint sok teljes játéknak. Pontot tett a történet végére és adott választást a játékosnak, hogy mit szeretne csinálni.

    BG3 (ide teszek már spoilert, 20 éves játékokhoz nem):
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Nincs is benne igazi főellenség, vagy legalábbis fogalmunk nincs, ki a főellenség egész az Act 2 végéig. A 3 Actből. 2/3 játéknál derül ki, hogy ki is az ellenségünk. A dead three három kiválasztottját is csak act 3-ban látjuk (kivéve Ketheric nyilván, őt az act 2 végén). Ez történetvezetés szempontjából nem szerencsés. A BG1-ben Sarevok az első perctől ott van, hogy elhagyjuk a tutorial kolostort, sőt, később kiderül, hogy ő volt az egyik kántáló szerzetes Candlekeepben, már ott figyelt minket. A BG2-ben Irenicus az első figura, aki a játékban megjelenik. Fel vannak építve mindketten, készülsz a végén a leszámolásra. De Amelyssan is ott van már a játék legelején, amikor az ostromlott városba érkezünk.
    Nem csatlakozik a franchise-hoz: a Bhaal-vonal lényegében csak fan service, pár - néha lore idegen - cameoval, mint Minsc meg Jaheira vagy a legrosszabb példák: Viconia meg Sarevok. Ezt a kettőt én teljesen jó útra térítettem a ToB végén, ehhez képest itt mindketten pont ott folytatják, ahol a BG1 végén abbahagyták. Mintha BG2 nem is lett volna. Arról nem is szólva, hogy 30+ szintűek voltak a ToB végén, itt meg 10-12. Minsc statjai közelébe sincsenek annak, amilyen a BG1-2-ben volt. De még a fickó figurájához sem igazodik a viccesen alacsony erő. 18/93 volt ADnD szabályokban, itt meg talán 14-es. Akár ki is hagyhatták volna őket, jobb is lett volna.

    Szerintem egy jó fantasy történethez kell egy jó főgonosz. A BG3-ban ki az? A Netherbrain? Nincs is személyisége, lényegében először a végső harcban látjuk, előtte meg se jelenik. Az Emperor? A végigjátszások egy jelentős részében szövetségesünk végig, de mindegyikben az egészen a játék legvégéig. A 3 chosen? Az elsővel az act 2-ben találkozunk és meg is öljük, a másik 2 elő se jön az utolsó actig. A nevüket se halljuk addig, azt se tudjuk, hogy léteznek. Megjelennek, pár óra és meg is öljük őket. A BG3-ban nincs főgonosz, nincs végső ellenfél. 60 óra játék és nincs meg ez a katarzis.
    Maga a történet is csak oké. Illithidek meg ősi ereklye, meg elder brain. Nem egy személyes történet, mint az alap BG volt, ahol lényegében a saját sorsunk ellen küdöttünk két és fél játékon át. Kicsit visszalépés a régebbi stílusú játékokhoz, ahol a főszereplő lényegében bárki lehetett.


    Ettől még a BG3 története nem rossz. Csak nem annyira jó, mint az elődei voltak. Szerintem.
    Utoljára szerkesztette: lwb, 2023.11.22. 08:33:59