Ejj, nem akartam többet ebbe a fórumba írni, de ezt már nem állom meg szó nélkül.
> Egy homerseklet visszacsatolast hasznalo rendszerrol van szo
Van benne külső NTC-hez való csatlakozás, de a kisebbik chip-nél a host feladata ezzel kezdeni valamit, és a nagyobbik is csak hőmérséklet tartományokhoz tartozó üzemmódokat definiál. Ezt nem nevezném visszacsatolásnak, amikor annyit csinál magától, hogy pl. 10C fok alatt a töltőáramot fixen leveszi a felére.
>tovabba a toltesi profilt ugy valasztjak meg, hogy lehetoleg minel kevesebb karos hatas erje a keszuleket
A töltési profilt az akkugyártók adják meg, amit mindenki betart, nem a töltő chip gyártók variálnak vele. "káros hatás érje a készüléket"?
> Hozzateszem, hogy mukodik, de iszonyatosan sok energiat pazarol el a toltes soran egy trickle charge-os rendszerhez kepest.
> A hosszabb uzemidot egy buck-boost rendszerrel probaljak megoldani (mar a korabbi termekekben is), ami lehetove teszi, hogy a rendszer mukodesi feszultsegenel jobban kisussunk egy aksit.
Mi? Van benne integrált DC-DC átalakító (csak buck, nem buck-boost), ami a töltő bemenetről alakítja ki a készülék üzemi feszültségét, és az akkutöltési feszültséget. Ez a kettősség az egyik nagy dobása a chipnek. Ettől mi az, aminek jobb hatásfoka van?
Buck konverter nincs az akku és a készülék között, csak egy FET!
Nézz már rá arra a rohadt adatlapra!
> A kisutesi gorbet amennyire tudom nem valtoztattak meg
Istenem, istenem, mért hagytál el engem... Hogyan lehetne megváltoztatni a kisütési görbét? Az akku rá van kötve a készülékre, és pont.
Van még egy alacsony akkufeszültség védő FET közöttük, és ennyi. Ennek annyi a szerepe, hogy nem engedi túlságosan kisütni a charger IC az akkut.
Mi az, hogy "amennyire tudom"? Nem nézted meg, de azért kinyilatkoztatásokat teszel róla?
> Ez persze a legtobb esetben mar 70%-alatti hatasfoku es amugy sem tart sokaig es megfelelo felugyelet nelkul megrongalhatja az aksit
Ez egy akkutöltés, és állapotfigyelő chip, amint az a neve is mutatja.
> de tobbnyire ezt is bevetik egy +10%-os aksi teljesitmeny elerese erdekeben
Nem, Li-ionnál nem vetik be. Az akkugyártó megadja a kisütési végfeszültséget, amit szigorúan be kell tartani.
A boost konverterrel való játék amúgy sem az akkutöltő chip feladata.
A kép reklámízű, ha valaki kíváncsi, leírom, hogy miért jobb ez a chip, mint az általános megoldások, de most nincs se kedvem, se időm rá.