• Cefet
    Tudom miről beszélsz, technikus vagyok egy multinál (3000+ alkalmazott), ahol az SAP-t használjuk már 14. éve. Nagyon összetett rendszer, én csak egy apró szeletét ismerem, használom. Nincs vele baj, jól működik. Alapanyag rendelés, félkész és késztermék visszajelentés, karbantartás rendelés, javítás visszajelentés, készletáttekintés, stb., minden oké.
    Ha megvannak a vevői lehívások, akkor a gyártástervezés megmondja, hogy miből, mikor, mennyit kell gyártani. Ebből kiderül, hogy mikor, mennyi alkatrészt kell a raktárból felhozni. A késztermékek darabszámát visszajelentik. Minden szép és jó lenne, működne a jelenlegi rendszer is, ha nem lenne az emberi tényező. Kitalálták ugyanis a simított gyártást, ami azt jelenti, minden termékből NAPI! lebontásban csak annyit lehet gyártani, amennyire a vevőnek szüksége van. Képzeld el, hogy egy termékből le kell gyártani 100000db-ot, de nem ám egyszerre, hanem mondjuk 10-szerre. Közben gyártunk még ezt-azt... Ez rengeteg átállást jelent, amit nem szeret sem gép, sem ember. Ehhez hozzájön még az az őrület (régen nem így volt!!!), hogy a gyártósor fel van tördelve! A gyártás egyik része az egyik csarnokban van, a másik része a másik csarnokban. Hegyekben áll a félkész termék (régen csak 1 magazinnal, kb. 25-30 db lehetett a soron, ha volt valami elültetés gyorsan kiderült, kicsi volt a selejt költség). Szerinted van ember, vagy gép, aki ezt át tudja látni??? A nagygóré még azt mondja, hogy bonyolultak ugyan a folyamatok de még kézben tartjuk őket..., meg azt, hogy Ők azért dolgoznak, hogy nekünk jobb legyen... Aha, szerinte... És senki nem szól neki, sem a többieknek...
    Tuti megveszik az SAP új rendszerét, de a problémákon az nem fog segíteni. Sajnos.