• kvp
    #25
    Ez egy analog szamitogep, otleteben hasonlo a CNNA chipekhez, csak egy teljesen mas jelenseget hasznal ki. A gond vele pedig ugyanaz, mint a CNNA chipekkel, megpedig az, hogy az analog rendszer zajosabb es lassabb mint egy digitalis. Egy bizonyos komplexitas alatt a gyors, de linearis neumann rendszeru gep gyorsabb, de egy bizonyos komplexitas folott gyorsabba valik az onmagaban lassu de parhuzamos feldolgozasu analog rendszer. A fenti elvvel az a baj, hogy a gyakorlatban a digitalis neumann elvu rendszerek is parhuzamosithatoak, tehat keszitheto egy CNND rendszer, ami az analog szamitasi rendszerek hibait kikuszobolve kepes az analog rendszerekhez hasonlo parhuzamos teljesitmenyre. Persze a digitalis rendszer sokkal tobb energiat igenyel es sokkal nagyobb, viszont cserebe sokkal gyorsabb is lehet.

    Elvileg van egy pont, ahol a dwave fele analog kvantum szamitogep elonyosebbe valik meret es energiafelhasznalas szempontjabol, de akkora rendszereket meg egyelore nem tudnak kesziteni. Arrol nem beszelve, hogy az adott problemara egy hasonlo topologiaja CNND rendszer sokkal gyorsabb is tud lenni, mint a dwave fele megoldas.

    Ha mar kvantum szamitogep, akkor a kinai lezeres kiserletek sokkal kozelebb vannak egy altalanosan hasznalhato, programozhato kvantum processzor megvalositasahoz. Persze a kinai esetben meg sulyosabban jon elo a meret es az energia felhasznalas problemaja, mivel egyelore oriasi meretu es energiaigenyu rendszert tudtak csak kesziteni, bar legalabb gyorsabb mint egy vele azonos funkcioju hagyomanyos szilicium aramkor.