Körökre osztott, ingyenes, vikinges tematikájú taktikai multiplayer móka
  • Pio
    #1
    A játékot a Stoic nevű, 3 ex Bioware fejlesztő által alapított indie cég készítette.
    Még előző évben kezdtek a Kickstarteren kalapozni egy The Banner Saga című körökre osztott taktikai szerepjátékra, ami nagy jól sikerült (több, mint 7× annyi jött össze, amennyit szerettek volna).
    A single játék még nem készült el, de a multi részét free to play formában közzétették a steamen, ez lenne a The Banner Saga: Factions.
    A grafikát és a hangokat mindenki megtapasztalhatja majd a videón, én inkább a játékmenetről és a \"pay 2 win\" jelenlétéről írnék pár szót.

    JÁTÉKMENET
    A játék egy tutoriallal indul, ami viszonylag jól elmagyarázza a játékmenetet.
    A játék fizetőeszköze a Renown, ez jár a nyertes csatákért, a megölt ellenségekért, az achievementekért, stb... Természetesen pénzért is lehet venni.
    Renownból bővíthetjük a barakkunkat, nevezhetünk a renown díjazású tornára, vehetünk új egységeket és fejleszthetjük azokat 3 szinten keresztül, illetve új skint vásárolhatunk nekik.
    4 alap egység van a játékban: Archer, Raider, Shieldbanger, Warrior. Ezek 1-1 passzív képességgel rendelkeznek, illetve bizonyos számú kill után renownért specializálhatóak, így kapnak 1-1 aktív képességet, melyet aztán 3 szinten át tápolhatunk.
    Archerünk például lehet Bowmaster, aki messzebbre lőhet, Siege Archer, akivel fel lehet gyújtani néhány mezőt vagy Skystriker, aki láthatatlan csapdákat tud elhelyezni a terepen.
    A nulladik lépés tehát a csapatunk menedzselése: összeállítjuk a 6 tagú csapatunkat, mellyel csatába vonulunk és beállítjuk, hogy milyen sorrendben kövessék egymást az egységeink. Ez után indulhat is a csata. A csata során felváltva lépünk mi és az ellenség, mindig 1-1 egységgel. Az egységekkel mozoghatunk, majd támadhatunk vagy használhatjuk a speciális képességünket. 1-1 egységnek 5 fő tulajdonsága van, melyeknek van egy minimális és egy maximális értéke, de ezek közt mi finomhangolhatjuk az egyes egységeinket.
    Armor: felfogja az ellenséges támadások sebzését.
    Strength: ez mutatja a sebzésünket és az életerőnket is, ha 0-ra csökken, akkor az adott egység harcképtelenné válik. A sebzés számolása nagyon egyszerű: Str-Armor=sebzés, de minimum 1.
    Willpoer: ezen pontok felhasználásával többet mozoghatunk a terepen, nagyobbakat üthetünk és ezekből aktiválhatjuk speciális képességeinket is.
    Exertion: ez mutatja, hogy 1 akcióra legfeljebb hány willpowert használhatunk fel.
    Break: azt mutatja, hogy ha az ellenség Strength-je helyett inkább az Armor-ját támadjuk, akkor abból mennyit ütünk le belőle.

    PAY 2 WIN
    Ami miatt igazán szimpatikus ez a játék, az az, hogy érezni rajta, hogy nem azért lett kiadva, hogy ebből szedje meg magát a fejlesztő, hanem azért, mert nagyon sok pénz jött össze a Kickstarteren és szerettek volna kiadni már valamit a játékból.
    Az alap egységeink 1 szinttel való fejlesztésére pár meccs alatt összejön a renown és így már nem is vagyunk elzárva semmiféle tartalomtól, minden képességet használhatunk, legfeljebb kisebbet sebeznek/kisebb távra hatnak a speciális képességeink, ami azért nem baj, mert a rendszer ad egy power levelt a csapatunknak, ami nem más, mint a fejlesztéseink összege (tehát ha semmit nem fejlesztettünk, 0, ha mindent 3szor fejlesztettünk, akkor 18) és a matchmaking mindig igyekszik azonos power level ellen berakni.
    Vannak ranked matchek is, ahová ha 6-os vagy 12-es power levellel mész, akkor kizárólag ugyan ilyennel dob össze. A tornára pedig pontosan 12-es power levellel lehet nevezni.
    Ez nem tudom, mennyire volt érthető, a lényeg, hogy a csatákban semmiféle előnyt nem tud jelenteni az, ha valaki pénzt költött a játékra, sőt, ha pénzből gyorsan kivásárolod a nagy power levelt és úgy mész csatába, akkor csupa rutinos playerbe futsz bele, akik feltörlik veled a padlót. Nemcsakhogy nem érdemes, de kifejezetten káros tehát a játékra pénzt költeni, főleg addig, amíg nem vagyunk igazán rutinosak benne.

    A játék ITT szerezhető be ingyenesen, ITT van egy wiki, EZ pedig a hivatalos honlap.