kvp#36
"Ezeknél a szolgáltatásoknál konkrét sávszélesség soha nem garantálható. Az ADSL-nél a vezeték minősége beleszól a tényleges elérhető maximumba, ami ráadásul a napi rádiófrekvenciás zajterheléstől is napon belül változik, míg a kábelTV-snél az adott szegmenst hazsnáló számtól függ mindez..."
A garantalt savszelesseg azt jelenti, hogy garantalt. Ha ez 64 kilobit, akkor annyi. Pl. adott szegmens eseten fogjak a teljes kapacitast es elosztjak az elofizetok szamaval. Ha minden felhasznalot a kapott ertekre limitalnak, akkor mindig mindenkinek garantalhato a ra eso savszelesseg. Ha ez keves, akkor fejleszteni kell a halozatot vagy olcsobban adni. Adsl-nel is van egy technologiai minimum sebesseg ami alatt mar kabelszakadast jelez a rendszer. Erre az ertekre kell garanciat vallalni es ezt kell hirdetni. A magyar torvenyek szerint egyebkent igy is van, minden elofizetesnel oda van irva, hogy mennyi a garantalt minimum. En mindig ugy nezem a csomagokat, hogy ez lesz a maximum amit kapok. Ha lassitanak, akkor ez ala nem mehetnek. Ha megis megteszik, akkor olyan csomagra nem fizetek elo.
ps: Nekem a mobilos netem 64 kilobites. Persze tobbnyire megy tobbel is (4 megabit), de csak ennyi a garantalt. Ezert hajlando is vagyok havi 900 forintot fizetni, amiert cserebe nem kell soha wifit vadasznom vagy nezni a letoltott adatok mennyiseget. Viszont nem szamitok ra, hogy 64 kilobitnel tobb jon. Persze ha a pannon ugy hirdetne, hogy korlatlan 64 kilobites internet (tehat kb. egy betarcsazos modem sebessege), akkor sokan nem vennek meg... Nagyobb csomagot meg majd akkor veszek, ha abban a lassitasi sebesseget feljebb teszik, tehat a garantalt savszelesseg magasabb lesz. Amig ez nem kovetkezik be, addig teljesen mindegy, hogy 900 vagy 9000 forintot fizet az ember, nem lesz gyorsabb a hozzaferese.