• Steel
    #59
    Vol Jin és Molnibalage, nektek tényleg valami zöld-mániátok van? Leírom még egyszer: megújuló energiaforrásokról van szó. Érted margit?! Megújuló energiaforrások!

    Vol Jil, ameddig te sem látsz Paksnál messzebb, addig te is kussolhatsz. Ki írta itt bárhol, hogy Magyarországon olcsóbb lenne a megújuló energia mint Paks?? Én azt írtam, hogy a megfelelő helyre telepített megújuló energiának és a decentralizált energiaellátásnak van jövője. Érted hülye gyerek?

    Pár példa
    Tavaly októberben állították éles üzembe Európa legnagyobb Offshore-Wind park-ját, a London-Array-t. 2,2 milliárd euróból épült, és 1000 MW-ot termel, erre számolj ki nekem 10-20 ezer USD/kWe -t. De csak ha kedved van, mert az IRENA pontosan kiszámolja, hogy pl. Angliában átlagosan 1734 USD/kWe áron épült.
    Jah, megelőzlek: NEM a zűdek írták a tanulmányt, hanem az iparággal foglalkozó ügynökség, érted margit?
    Ugyanennek a napenergiára vonatkozó kiadása is létezik, melyben leírják, hogy a photovoltaikus erőművek telepítése tényleg 5-11 ezer USD/kW -ba kerül. Ez tényleg kurva drága. Amíg a PV-elemek hatásfoka 40% körül van, így is marad. Meglátjuk, 3-5 év múlva mi lesz velük.

    Molnibalage, ezt a teljesítményrángatást kicsit fejtsd már ki. Már korábban leírták mások, és én is, hogy a szélerőművekből AC-DC-DC-AC elven kerül az energia a hálózatba. A naperőműveknél ez PV-modul -> DC-DC -> DC-AC elven valósul meg, MPP-Tracker-el és PLL szinkronizálással oldják meg a hálózatra táplálást.
    Ki és hol rángatja a hálózatot végül is?