• Vol Jin
    #56
    "Paks 11 Ft / kWh, ok ertem, ez hiheto
    azonban ma is UGYANAZT az osszeget hozna ki egy ujonnan epitendo atomeromu?
    ha pl. 25 Ft / kWh lenne, mint par helyen irjak akkro az kerdes hogy miert probalsz felrepofazassal valojababn HAZUGSAGOT sugallni?"

    Igen, ha újonnan épülne, akkor is ennyi lenne. Ugyanis úgy jön ki az a 11 Ft, hogy fogják a beruházási költséget, az üzemanyag költséget, a karbantartási költséget, a bérjellegű kiadásokat, az adóterheket, és jelenértéken számolják a teljes időtartamra az összes retkes költséget, és így nézik meg mennyi az annyi. Sőt, a rehabilitáció jövőbeli költsége is enne van. Tehát benne van az amortizáció is, hogy a beruházási költség leosztva a teljes időtartamra, sőt még a beruházás banki kamatai is benne vannak.

    Ha nem így számolnának, akkor 1 forint sem lenne az áram költsége. Merthogy az erőműben az üzemanyag az bagatel az összköltséghez viszonyítva.

    Minden energiaszektori költségszámítás ilyen. A retkes biolapátkerekes szélturbinád is ilyen. Azért olyan kurva költséges, mert megvesznek egy rohadt drága berendezést, ami 15 év alatt termeli meg a bekerülési költségét a kamatokkal, azt 20 év múlva mehet is a kukába. Tehát azt kell megfinanszírozni, hogy 15 évig csak a beruházás kamatait és költségét termeli meg, és akkor fogja a hasznot megtermelni, amikor már az unokáid is rendszeresen járnak vizelni éjszaka a lottyadt pöcsükkel a budira, és pár év múlva szétrohad a csodaerőműved, és lehet lebontani.

    Úgyhogy örülök neki, hogy ez már szerinted lerágott csont, és sokszor átlett beszélve, de akkor miben is hazudok, és mi a francot nem érted meg a lényeget?