Vol Jin#15
"Blomkamp: a D9 iszonyatosan túlértékelt (lenne, ha még egyáltalán emlékezne valaki rá, a ktgvetése több volt, tavaly jött ki egy interjú valamelyik befektetővel, ha jól emlékszem)"
A D9 sokkal jobban lekötött, mint az akkori kasszasiker Avatar. A D9-en folyamatosan ledöbbentem, érzelmeket váltott ki, míg az Avatar annyit váltott ki belőlem, hogy hú de szép ez a raytracelt grafika, és fél óra után elkezdtem unatkozni egy kicsit. A D9-ben a vizuális effekt annyira élethű volt, hogy a "rákokat" elfogadtam valóságos lénynek, és nem ámuldoztam, hogy milyen életszerű, mert élő volt és fel sem merült bennem, hogy ez szerű. De amikor mégis eszembe jutott, azt mondtam, hogy ez igen bazmeg. Míg az Avatarnál ordított, hogy ez egy szép, de mesterséges látvány. Tehát egy parasztbácsi a Székelyföldről azt mondta volna az Avatarra, hogy ez egy rajzfilm, a D9 meg hümmögött volna, hogy nem gondolta volna, hogy élnek ilyen lények a Földön. Tehát a D9-ben kevesebb vizuális effekt volt, de az tökéletes volt, míg az Avatar csak vizuális effekt volt, amire azt mondta az ember, hogy szép-szép, de zavaróan mesterkélt.
Hogy a költségvetésről is szót ejtsek, az bizony csak 10 millió dollár volt, amit a Sony az elkészülte után felkarolt, és marketingre megtoldta 20 millióval.
Tehát 10-ből készült, és 20-al reklámozták, azaz a büdzsé 10+20 millió.