• NEXUS6
    #221
    Amúgy katonai szempontból az atomfegyver használhatósága, ha nem tömegesen alkalmazzák, mondhatni marginális. A Hidegháború alatt jól kidolgozott eljárások voltak, amelyek a katonai egységek vestztességeit jelentősen csökkenthették. A legfontosabb a gyors széttelepülés, az egység 1 órán belül elhagyta a laktanyát és elhúzott és széttelepült egy olyan életvédelmi körletbe, ahol egy atomfegyverrel már nem lehetett megsemmisíteni.

    Stratégiai szempontból azonban az atomfegyver ideális terror fegyver, nagy kiterjedésű statikus célpontok ellen ideális. Ezek meg nem mások, mint a civilek által lakott városok.
    Az atomfegyver kicsit szélsőségesen fogalmazva az állami terrorizmus elsődleges eszköze.

    Ezzel szemben állnak az intelligens fegyverek, amelyek nagy hatékonysággal, alacsony erő ráfordítással csak katonai célpontokat pusztítanak. Ilyen szempontból persze üdvözlendő, hogy az USA felhagyott az atommal való terorizálással, fenyegetéssel. Az intelligens fegyverekel képes elérni, hogy jelentős erővel old meg egy konfliktust miközben nem áll fenn a veszélye, hogy az atomháborúvá eszkalálódjon. A gond, amikor az ellenfélnek nincs is az USA-éval öszemérhető "hagyományos" fegyverzete, mert az az ország valszeg elsőszóra atomot fog dobni az USA-ra. Ezzel már Kína is fenyegetőzött néhányszor.