• halgatyó
    #72
    Lenne egy kérdésem a nagyobb tudású fórumtársakhoz. (Egymás aprítása helyett kérem a sötétség eloszlatását, ami bennem van.)

    Ha jól értettem, akkor a sötét anyag a galaxisokban valamiképpen összesűrűsödik (mert ha a galaxisközi teret is ugyanazzal a sűrűséggel töltené ki, mint a galaxisokon belülit, akkor nem lehetne tapasztalni a plussz gravitációs hatást.)
    Vagyis a galaxisok látható tömege valahogyan "maga köré csődíti" a sötét anyagot is, az én elképzelésem szerint a gravitáció segítségével (amire nincs bizonyítékom)

    Most jön a probléma: ha a sötét anyag a gravitáció segítségével ilyen "könnyen" összecsődíthető (összecsomósítható) akkor mi a helyzet a fekete lyukakkal?

    A fekete lukaknak őrült iramban kellene habzsolniuk befelé a sötét anyagot, és hatalmas tempóban kellene hízniuk.
    Az csak plussz kérdés, hogy a fekete lyuk által durván összekalapált sötét anyag még ilyen körülmények között is sötét marad?
    Amennyire én olvasgattam, a fekete lyukak időnkénti felfénylése (röntgen tartományban) a belehulló látható anyaggal függ össze. Vagy van olyan tapasztalat, hogy a fekete lyuk egyszercsak elkezd vad röntgenkitöréseket produkálni, mindenféle látható anyag belehullása nélkül? Mert akkor érthető: sötét anyagot nyelt!

    Szóval a kérdésem erre vonatkozik: mit mutatnak a csillagászati megfigyelések?
    Tudom, hogy van még megfigyelni való, de gondolom hogy ez a sötét anyag + fekete lyuk probléma már a kezdetekkor szemet szúrt a tudósoknak, és nyilván magyarázzák is valahogy, de én nem botlottam még ebbe a magyarázatba.