• Irasidus
    #68
    A sötét anyagról szívesen beszélgettem volna, csak válasz helyett személyeskedtél. Névtelennek sem mondanám magamat, anyukám adott nekem nevet, amit leírtam neked, az, hogy olvasási nehézségekkel küzdesz nem az én hibám! De leírom még egyszer: Kovács Gábor. Ha személyesen is szeretnél velem találkozni, most megteheted, mert Magyarországon vagyok, és nemsokára tartok egy előadást - laikusoknak! Ismeretségünkre való tekintettel neked ingyenes! Láthatod, nem gyűlöllek. (Tehát a diplomamunkádat hívod könyvnek, ami egy pdf-ben letölthető. Ez természetesen nem gond, csak tisztázni akartam. Köszönöm az őszinteséged!)

    A "válaszoltam" - múlt időben van, és mostanáig nem válaszoltál, visszakereshető. Csillaglégkörök dinamikájában még Einstein bácsinak is komoly része volt (nem tudtad?). Nem tudom, te mennyire tartod magad relativitás elmélet szakértőnek, de a fúziót a híres E=mc2 képlet nélkül igencsak nehezen lehet értelmezni (tudod, a tömeg energiává alakul...), hát még egy hirtelen energia és lökéshullámokkal tarkított bonyolult folyamat esetében, illetve a fénysebsebéggel haladó lökéshullámok esetében. Továbbá létezik relativisztikus JET, ha beírtad volna legalább a google-ba, most nem égnél ilyen csúnyán. A relativisztikus por kicsit nehezebb téma, nem vagy csillagász ezért segítek: Ezt szűrésre, és különböző próbákra használják. Részletek is kellenek?

    A gravitációs lencse hatást valóban le lehet írni, "analóg" módon is, és valóban nem szükséges a relativitás elmélet hozzá. Csak éppen ott tévedsz, hogy a csillagászat nem csak úgy önmagáért megfigyel, hanem mint minden tudomány elméletet alkot, és értelmez. És a gravitációs lencse tudományos leírásához nagyon is használják...

    A NASA, rakéták pályára állításhoz valóban a newtoni mozgásokat használja, mert egyszerűbb vele számolni, mint ahogy egy autó sebességmérőjében sem használják. Ez nem alapkutatás, és főleg nem csillagászat, ez rakétamérnökség, nem baj, ugye?

    A degenerált csillag egy gyűjtőnév. Ebbe a fekete lyukak is beletartoznak, illetve mindenféle hibrid csillag. Többek között olyan hipotetikus csillagok, mint kvark, vagy preon csillag, stb. Ahogy előbb említettem, a csillagászat nem csak megfigyel.

    A távolság fogalma a newtoni és az einsteini világképben különböző. Csodálkozom rajtad, te most tényleg ennyire nem érted a relativitás elméletet, vagy csak engem akarsz bosszantani?

    És akkor a sötét anyag. Állításoddal ellentétben nem küldtél 5 darab linket nekem, csak egyet. Amit meg sem néztél, hogy jó-e egyáltalán. Igen, sokféle magyarázat van a sötét anyagra, én olyat kértem ami szerint figyelembe kellene venni egy galaxis relativisztikus (milyet is?) mozgását? Amit te linkeltél az nem egészen arról szólt...