• A1274815
    #37
    "a windóz dos kompatibilitása meg megalapozta annak elterjedtségét is,"

    Hát a jobb Windows mint a Windows, jobb DOS mint a DOS OS/2 meg hol marad. Az irományod, csak részben igaz. A legföbb ok ami miatt a Windows elterjedhetett első sorban a konkurencia hülyeségének köszönhető.

    UNIX/Linux: inkonzisztens parancs paramléterezés, logikátlan rövidítések. Olyan mint a kínai írás: minden művelethez új hieroglypha sort kell bevágni. Lassú és használhatatlan grafikus felület. Ez utobbin ugyan már jelentősen javítottak, de a fő bajt okozó design alapon elszúrt grafikus stacken csak foltozgatnak.

    OS/2: 750$-os ár. OS/2 API elhanyagolása. Gyér PNP. Gyenge multi-user és biztonsági képességet. Kb. mintha a Windows NT és a Win95 legrosszabb tulajdonságait ötvözték volna néhány helyen. Egy megszakítások letíltása után lefagyó DOS program padlóra volt képes küldeni az egész rendszert. Warp 3-ig meg egy OS/2 program is kitudta nyírni, ha elfelejtette kiolvasni az esemény sort, ugyan is egyetlen egy darab rendszer szintű esemény sor volt és az is szinkron módban. Az otthoni felhasználokat elriasztotta az ára és a gyenge PNP. A válaltok szintjén, meg esélytelen volt egy NT-vel szemben. Egyetlen szektor, ahol úgy ahogy elterjedt, azok néhány bank ATM automatái és speciális szoftvereket futtató állomásai voltak, ahol nem kell a komolyabb többfelhasználó támogatás. Végső soron meg az IBM cseszett rá OS/2 szoftvereket írni.

    BeOS: gyenge hardver támogatás. Kompatibilitás teljes hiánya bármi mással.