• kvp
    #20
    "Egyébként ez lehet, hogy a Linux-nak is jól jön, mert a szoftverfejlesztők ezen a ponton lehet, hogy olyan fejlesztői eszközökre és toolkit-ekre váltanak át, amelyek jobban támogatják a multiplatformos működést"

    A linux mar most if fut arm-on. Igen a desktop linux is. Pl. az eprespitere is van desktop debian es a c-s programokat nem zavarja, hogy x86-on vagy arm-on vannak. A multiplatformos megoldast egyebkent a (linux alapu) android is tamogatja, mivel lehet olyan binariosokat kesziteni, amik ugyanugy futnak arm-on mint x86-on, csak mas nativ shared object toltodik be az egyik es a masik platformon. Mivel az api-k azonosak, ezert a programozok a kulonbsegeket nem nagyon latjak. Mindez nativ c-re is igaz.

    A windows nt-bol is volt anno mips-es valtozat, tehat a windows 8-at is ki lehetne adni arm-ra. A visual studio pedig tud forditani olyan binarisokat, amik futnak x86-on es arm-on is, ezt mar a windows ce-s idokben is tudta, csak soha nem hasznaltak semmi ertelmesre. Tehat a microsoft ha akarna, akkor kiadhatna olyan win32-es programokat, amik mennek x86-on es arm-on is. Egyebkent a winrt alatt pont igy oldottak meg az office tamogatast.

    Mit csinalnak e helyett? Kiszedik a desktop-ot es a win32 kompatibilitast az uj windows-okbol, tehat onnantol csak az uj szaniter feluletre irt programok fognak menni x86-on is. Mondjuk ez megoldja a winrt es a winblue kozti inkompatibilitast, mert minden kod c#-ban irodik, ami meg ugyebar platform fuggetlen. Most a nativ tamogatas hianya, ami meg egyebkent az android-ban is megvan mar mas kerdes, de meglatjuk mi sul ki belole.

    Egyebkent szerintem hamarabb lesz az android-bol desktop-on hasznalt rendszer mint a desktop windows-bol rendes mobilos os, de lehet esetleg megis osszeszedik magukat a microsoft-nal.