Archenemy#123
Te is valami tévedésben lehetsz ám, gondolom szerinted azt állítom, hogy a vallás valahogy igaz attól, hogy előnyös. Ez bizonyíthatatlan, meg ráadásul nem is nagyon érdekel, a hit magánügy.
Én kifejezetten a vallások evilági hatásáról beszélek.
Mondom, az előbb is mondtam. Ha azt állítom, hogy az oroszlán képes megölni az embert, te pedig azt válaszolod rá, hogy na jó, de csak azért mert nagyobb meg erősebb meg sok a karma, akkor ezzel te nem negálod sehogyan sem az én állításomat, csak megmagyarázod.
Pont ez történik itt is. Azáltal, hogy elmondod, hogy a vallások alapja a haláltól való félelem, pontosan mit is állítasz? A haláltól félni meglehetősen előnyös úgy evolúcióilag szerintem :), te meg mégis úgy állítod be, mintha butaság lenne.
Ha a haláltól való félelem pedig úgy van kihasználva, hogy azt sugallja, hogy ha jól, a társadalom számára előnyösen viselkedsz (nem lopsz, nem ölsz, fennálló rendet tiszteled, stb), akkor jó lesz neked, ha meghalsz, míg ha nem, akkor megszívod, ez nagyonis evilági hatást fejt ki. Ez az evilági hatás pedig előnyös a társadalom, azon belül az egyének, végső soron pedig az egyénekben lévő gének számára. És gyakorlatilag, pont az evo miatt, ez az egyetlen dolog, ami igazából számít.