• Axlkenobi
    #25
    Nagyon a vitába nem szeretnék bele menni, de mivel láttam a filmet, így személyes véleményemet elmondanám. Szerintem az Argóban nem volt semmi USA-dicsőítés, illetve Irán-ellenesség. Bemutat egy kort és egy forrongó politikai helyzetet néhány átlagember, ahogy lentebb írták az egyén szemszögéből.

    Ahogy nézed a filmet egy percig sem az jut eszedbe, hogy hős amerikaiak, meg gonosz irániak. Sőt, van a filmben nagyon jófej iráni is.

    Ami pedig az Oscar-t illeti: Nem kell itt nagy összeesküvéseket belelátni. Ben Affleck kiválóan, feszültséggel teli módon megrendezett egy alapvetően közepesen izgalmas történetet. Az akadémia kihagyta őt a rendezők jelöléséből, ezért egyfajta nagyon erős szimpátia alakult ki a film és Affleck mellett, így a többi díjátadón rendre elismerték. Ez eljutott odaáig, hogy végül az Oscar sem csinálhatott végképp hülyét magából ezért a legjobb film díját odaadta.

    Meggyőződésem, hogy ha nem mellőzik a rendezői jelölést, nem alakul ki ez a "szimpátia-tüntetés" sem, így végül a legjobb film díja is máshová került volna. Megjegyzem egyébként, hogy személy szerint én pont Afflecknek adtam volna a legjobb rendezésért Oscart, míg a legjobb film díját valamelyik másik mozinak.

    Egyébként van egy olyan elmélet is, hogy nagyon sokáig a Zero Dark Thirty volt az idei szezon legnagyobb Oscar-várományosa, de balhét kavartak a film körül, így végül teljesen kiesett a versenyből.