Minden a Nook Simple Touch e-book olvasóról
  • #2
    Rögtön akkor kezdenék is egy hasznos tippel: van nálam egy már szinte sehonnan megszerezhető szakmai könyv, ami scannelve volt, a gépre töltve nem az igazi: kizoomolva olvasható, de ez köszönhető annak, hogy sasszemem van, továbbá ha betűméretet állítok, akkor egy default betűtípussal szövegfelismerővel adja be a szöveget, ami nem tökéletes.

    Erre a legjobb megoldás, amit eddig találtam a következő: felejtsétek el a pdf -> epub konverziót ilyen esetben. Működik valamilyen szinten, de kb annyira, mint maga a fenti pdf. Rakjátok fel az Adobe Acrobat 11-et, aztán szövegfelismerőt le kell futtatni rajta, hogy konvertálja át az egész doksit. Az eredmény észrevehetetlenül különbözik az eredeti könyvtől, tehát semmiben nem lett más, mint előtte, azonban az összes szöveg megkapta a betűtípus információt, szerkeszthető lett és ami a legjobb, hogy kb 15%ra redukálódott a mérete a fájlnak. Második lépésben pedig ajánlatos lehet az, hogy a Crop menüt használva a margókat levágni, ami a számítógépen egy kicsit zavaróvá teszi az olvasást, de aki ott olvassa, használja az eredeti verziót. Rátöltöttem az egészet az olvasóra, kb. olvasható kizoomolva az egész, de nem az igazi. Aztán hopp, betűméretet állítottam és mit látok: betűtípusok szépen megmaradtak + olvashatóan tördelődött a szöveg. A képeket persze nem jeleníti meg bezoomolva, de az a 2 koppintás a képernyőn már mindegy, ha nagyon akarom megnézem mi a szöveg.

    Nem az igazi ez így persze, de ez már bőven használható és szép. Esetleg majd megpróbálom azt is, hogy a mostani redukált felismertetett szöveget epubba átkonvertálom és megosztom a tapasztalatokat.


    megjegyzés: ja, az olvasó sem mindenható, gondolom azért lesznek bizonyos érdekes betűtípusoknál is problémák, mert nem embeddelődik minden.