• bvalek
    #65
    A sorok között olyan fokú bizalmat vélek kiolvasni az általános relativitáselmélet iránt, amit sajnos nem érdemel meg... :)

    Az ált. rel. matematikailag gyönyörüen le tudja írni a téridö makroszkopikus jelenségeit. Például a gravitációs gyorsulást a konnexió nevü mennyiség, az árapályt a görbületi tenzor írja le. A sötét energia hatását pedig a kozmológiai állandó írja le. Einstein óta csak annyi változott, hogy megváltozott az elöjele (mivel gyorsítja a tágulást). De a mai gyorsulva táguló univerzumot továbbra is a kozmológiai állandóval kiegészített Friedman-Robertson-LeMaitre-Walker metrikával írják le.

    Viszont Einstein elmélete semmit sem mond az okokról. Az Einstein-egyenlet pontosan leírja, hogy az anyageloszlás hogyan görbíti a téridöt, a geodetikus egyenlet pedig azt, hogy az anyag hogyan mozog ebben a görbe téridöben, de azt nem mondja el hogy miért. Nem mond semmit arról, hogy milyen mechanizmus révén hat kölcsön az anyag és a téridö, de azt pontosan meg tudja mondani, hogy mi lesz a kölcsönhatás eredménye.

    A megfelelöen választott kozmológiai állandó jól leírja ugyan, hogy mi a sötét energia hatása az univerzumra, de sajnos semmit sem mond arról, hogy mi a sötét energia valójában... szóval ez az extra jelzö valami ismeretlenre teljesen fölösleges. A gyorsuló tágulás felfedezése elött nem is használták. Szerintem csak frusztrált részecskefizikusok találták ki, akik megbuktak ált. rel. speckolból...