• fotoskepzo
    #13
    Ha valaki fotózott már (csúcs)kompakttal, akkor látja, hogy sokkal jobb a képminőség, mint a mobilos "képrögzítő eszközzel" készített képek esetében. Hozzánk járnak tanulni sokan olyanok is, akik nem tükörreflexest, hanem csúcskompaktot használnak. Tehát az igény egyértelműen megvan rá. Persze, minden fotózásnál nem árt tisztában lenni a fotós alapokkal sem, nem csak a géphez kell érteni. De mivel egy fényképezőgép összetett eszköz, azt is meg kell tanulni használni. Sokan azt gondolják, hogy mivel egy gép ma már tud teljesen automata üzemmódban fotózni, minden képnek jónak _kell_ lennie. Pedig a gépnek is vannak korlátai, amiket nem tudunk átlépni. Egy tükörreflexes gép sem sokkal bonyolultabb, ott inkább a funkciókat és azok elérését kell megtanulni. De megéri, mert jobb lesz a képminőség. Viszont ha valaki csak az utazási élményeit, vagy a családi történeteket akarja megörökíteni, felesleges egy tükörreflexes, elég egy jobb kompakt is.

    bunny: Az igényeid elég nagyok, a kompakt kategóriában nehezen találsz ezeknek megfelelő gépet.
    Nagyobb zoomtartománynál már a legnagyobb blende is kisebb lesz.
    A gyors autofókusz igazából csak a tükörreflexeseknél található, mert azoknak más az AF-rendszerük. Víz alatt egyébként is kevés a fény, az AF ilyenkor nehezen működik, szóval gyanítom, hogy inkább kézi élességállítással fogsz tudni egyszerűbben, hatékonyabban fotózni.
    Az Olympus a búvár témában már nagyon régóta otthon van, az XZ-2-t nemrég teszteltem, merem ajánlani neked (de a többi gépüket is).
    Ha komolyan szeretnél fotózni (akár víz alatt is), akkor meg egyébként is tükörreflexest érdemes választani, már csak a nagyobb és ezért jobb minőségű objektívek miatt.