• kvp
    #4
    "Másrészt a Kindle-be se tud belenyúlni, csak a felhőszolgáltatásban tárolt adatokhoz tud hozzáférni. Szó nincs arról, hogy az e-olvasóba bele tudna nyúlni."

    Ha nem csatlakoztatja valaki a kindle-jet adott idonkent a halozatra, akkor a gep minden jogvedett tartalmat torol magarol (igazabol csak a hozzaferesi kulcsokat a vedett tarolobol). Tehat vagy hagyja a felhasznalo, hogy belenyuljanak, vagy nem hasznalhatja a gepet.

    "Az eredeti (megvásárolt) zenefájlok tartalmaznak valami megpiszkálhatatlan kódot, amely kód segítségével egy ellenőrzött adás-vételt le lehet bonyolítani?"

    Igen, ezt hivjak digitalis masolasvedelemnek. Tehat eloszor torlik a hozzaferesi kulcsot az eladonal, majd adnak egyetet a vasarlonak. Innentol fogva hiaba van meg a file maga az eladonak, mar nincs hozza feloldo kulcsa, tehat a titkositas miatt mar nem tudja tobbet megnyitni azt.

    Egyebkent a technika ugyanarra a megoldasra epul, ami egy mmoprg-ben az inventory-t kezeli, csak itt nem egy virtualis kard a targy hanem egy titkositott zeneszam feloldo kulcsa. A keszulekek egyedi azonositoi es a keszulekenkent kiadott egyedi kulcsok miatt a tulaj a birtokaban levo kulcsokat sem mozgathatja szabadon, tehat sokszor eladasnak szamit az is, ha ujratelepiti a gepet vagy atmasolja a megvett zeneszamait az egyik geprol a masikra. Ezt lehet pl. 3x megtenni, utanna ujra meg kell vennie az adott jatekot/zenet.

    ps: Egyertelmu, hogy egyszerubb es biztosabb illegalisan beszerezni, ugyanis az mukodni is fog, nem csak most de a jovoben is, mig a drm rendszerek eseten nem garantalt hogy amit ma meg eler az ember az holnap is ott lesz. Ha pl. az amazon csodbe menne vagy eltunne a szerverparkja (backup-ostol) esetleg csak megszuntetne egy szolgaltatast, akkor egy ido utan az osszes toluk vasarolt vedett tartalom is eltunne az osszes keszulekrol. Mint ahogy a wow-os karakterek is megszunnenek ha a blizzard leallitana a szervereket. Ezek nem eladott csak kikolcsonzott adatok, beepitett idolimittel, amit a berbeado hosszabbithat meg idonkent ha kedve van hozza.