• Petko
    #16
    Én is intelligens házakat tervezek évek óta, de sajnos kezdek kiábrándulni az egészből (főként az egész magyar építőiparból). Az intelligens házaknak mérnöki szemmel nagyon sok értelme lenne, mert okos szabályozással borzasztó sok energiát meg lehet spórolni és itt kezdődhetne el az igazi környezet és energiatudatos társadalom. Egy nagy középületnél néhány eszközzel töredékre lehet csökkenteni a világítás, fűtés, hűtés, szellőztetés, és még az elektromos betáp méretét is.
    De a pragmatikus elvadult kapitál világban a mese nem a műszaki és társadalmi optimumról szól, hanem a lóvéról. Ennek eredményeként a kütyük sokszorosába kerülnek az előállítási költségnek, ugyanis mint minden iparágban itt is úgy kartelleznek a cégek ahogy nem szégyen. Egy olyan elosztóba szerelhető kapcsolóaktor, amiben egy kis filléres mikrokontroller van amit kínában előállítanak 150ft-ért plussz a teljes készülék 2000-3000ft, itt európai cégek által felcímkézve hirtelen 50-100e ft ot fog kóstálni.
    Ebből persze az következik, hogy folyamatosan szélhámos maffiózóknak kell parasztvakításhoz luxusvillákat tervezni, ahol az ájpáddál tud tapicskolni hogy a roló fel le menjen, miközben az épület meg végig üvegből van és 20x annyi energiát pazarol mint egy 100 éves parasztház.
    Ahol ennek valóban létjogosultsága és értelme lenne, azaz a nagy középületek, ott nem valósul meg és a közbeszerzéseknél még jó sokat lopnak is vele. Undorító az egész.