• Katalizátor
    #56
    Bocsáss meg, tényleg félreértelmezhető voltam (Tetsuo szerint is)! A nácis dolgot nem rád értettem, vagy hogy itt bárki náci lenne, hanem a témára, amiről szó van: A cigányság kérdése. Ez ma már a legtöbb magyarnál hétköznapi téma. Nem mondtam, hogy rasszista lennél, épphogy ugyanazok a tapasztalataim, mint neked, tényleg! Csupán arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy ha a tapasztalatok TÖBBSÉGE negatív valamivel kapcsolatban, az még nem 100%-os bizonyosság.
    Bennem is van ilyen előítélet. Amikor még új voltam Londonban és egyedül mentem haza késő este, rögtön résen voltam, ha pl indaiakkal találkoztam az utcasarkon. No nem mintha bárkire is veszélyesek lennének, csupán bennem élt a magyar tapasztalat, miszerint: késő este + elhagyott utca + barna bőrű emberek = VESZÉLY! Ez sajnálatos módon a legtöbb magyarban reflexszerűen él.
    Mindenképpen a kultúrális különbségekről beszélek! De mivel már oly régóta él a magyarság és a cigányság közti viszály (ami, valljuk be, folyamatosan erősödik!), ez ellehetetleníti a kompromisszumokat. Minnél erősebb ez a megosztottság, annál nehezebb lesz megoldani a problémát és annál véresebb, szörnyűbb dolgok történnek. Közhely, tudom, de igaz: A gyűlölet gyűlöletet szül. Csak kevés ember képes elengedni a haragját, épp ezért tűnik megoldhatatlannak a probléma. És mivel könnyebb kijelenteni, hogy "Azért, mert cigány!", nem igazán haladunk ebben előre. Mégegyszer mondom, nem rád húzom ezt az egészet, csupán magáról a problémáról, és annak általános kezeléséről beszélek.