• narumon
    #13
    Igazából nem csak konkrétan ide vonatkozik, de én annyiból félek ettől a kína nyomulástól, hogy most könnyen beszélnek amikor lemásolnak akárkit és nekik csak gyártási költségük van, fejlesztési költségük nulla. Aztán ezek akiket másolnak tönkre mennek és majd kiváncsian nézünk, hogy lehet-e egyáltalán normális terméket kapni a piacon, mert ha a kínaiaknak kell kitalálni valamit abban még mindig nem túl jók.

    Volt egy nagyjából idevonatkozó (áttételesen persze) része az Így jártam anyátokkal sorozatnak: (Nem nagyon spoileres)
    Megelégelték, hogy alattuk a bárban lehúzás van szilveszterkor ezért nyitottak egy bárt a lakásban. 2USD-ért adták a piát ami tök olcsó (hiszen alig volt költség - mint kínaiknál a másolás), aztán eltörtek az első poharak - az árat meg kellett emelni 3USD-re, aztán jöttek a hányások, bútor tönkre tétele és emelni kellett tovább, aztán jöttek a balhék kellett a kidobó és megint emelni kellett az árat)

    Ez szerintem nagyon jól bemutatja az egészet. Könnyű másolni és olcsón adni, amikor szinte alig vállalnak rá garanciát, supportot még kevesebbet, nem kell tervezőt fizetni, nem kell designert, marketinget semmit - aztán ha egyszer erre rá lesznek kényszerítve akkor mindjárt nem tudják majd ők sem olyan olcsón adni. Szerintem ezzel a vevő is csak ideig-óráig jár jól utána mi fogunk szívni.